Стевандић: Судбински значај доношења Устава Српске

Срна
Стевандић: Судбински значај доношења Устава Српске

БАЊАЛУКА- Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је Срни да је доношење Устава Српске Републике БиХ 1992. године имало судбински значај за Српску која је и данас, као и тада, одлучна да брани стечена права.

"Република Српска се залаже за мир и поштовање, али је и одлучна да брани стечена права. Сваке године са великим поштовањем обиљежавамо дан када је донесен Устав Српске и ове године ћемо то учинити и у Београду", рекао је Стевандић поводом 31 године од усвајања Устава Републике Српске.

Говорећи о могућим измјенама Устава Републике Српске и проглашењу Пала пријестоницом, Стевандић истиче да су Пале колијевка Српске и подсјећа да је Црна Гора раније пријестоницом прогласила Цетиње.

"На Палама су донесени први акти значајни за Републику Српску. Историју не можемо мијењати, као ни чињеницу да је 9. јануара 1992. године формирана Република Српска", нагласио је Стевандић.

Скупштина српског народа БиХ донијела је Устав 28. фебруара 1992. године који је једногласно усвојен на темељима Декларације о оснивању, и који је гарантовао пуну равноправност и једнакост народа и грађана Републике.

Највиши правни акт Републике Српске, који је уз одређене амандмане и данас на снази, донесен је прије избијања трагичних сукоба и једностраног бошњачког и хрватског проглашења независности БиХ, а након референдума који је одржан 1. марта и на којем нису учествовали Срби.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана