Стевандић: Српски народ дао огромну жртву за слободу

Срна
Стевандић: Српски народ дао огромну жртву за слободу

БАЊАЛУКА- Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић честитао је предсједнику Борачке организације Српске Радану Остојићу и свим бившим припадницима Војске Републике Српске 14. фебруар – Дан бораца Одбрамбено-отаџбинског рата и 220 година од подизања Првог српског устанка, те истакао да је слободарски српски народ кроз историју тежио слободи, истини и правди и да је у тој борби дао огромну жртву

"Дан бораца Републике Српске је прилика да се присјетимо свих храбрих и часних припадника Војске Републике Српске који су дали немјерљив допринос стварању и очувању Републике Српске и одбрани интереса и слободе српског народа на овим просторима", навео је Стевандић у честитки.

Он је истакао да је ово прилика да се искаже дужна захвалност и поштовање према свим борцима који су дали свој живот или дијелове тијела за слободу Републике Српске и право српског народа на живот достојан човјека.

"Народна скупштина Српске, као и до сада, учиниће све да права бораца, ратних војних инвалида и њихових породица буду досљедно поштована и законом регулисана, на најбољи могући начин. Никада не смијемо заборавити њихову храброст и пожртвовање захваљујући којима сада живимо у слободном и демократском друштву", нагласио је Стевандић.

У Вишеграду ће данас бити обиљежен Дан бораца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске, у којем су погинула 23.752 борца, као и 220 година од подизања Првог српског устанка.

Војска Републике Српске формирана је 12. маја 1992. године, а, према подацима тадашњег Генералштаба, на крају рата је имала 210.000 мобилисаних бораца.

Први српски устанак против отоманске власти подигнут је 15. фебруара 1804. године у Орашцу, а у њему је, осим хајдучких чета, учествовало сеоско становништво и српска војска која је имала 25.000 војника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана