Стевандић: Српска жели гради уравнотежену сарадњу са Русијом и Западом

Срна
Стевандић: Српска жели гради уравнотежену сарадњу са Русијом и Западом

БЕОГРАД/МОСКВА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић поручио је да Српска жели да остане неутрална у украјинском сукобу и да гради уравнотежену сарадњу са Руском Федерацијом и Западом.

Стевандић је за “Руску газету” оцијенио да не престају покушаји да се прошири антируска коалиција и хистерија, док истовремено велики дио свијета остаје неутралан у насталој ситуацији. Он је нагласио да Република Српска има за циљ неутралност, очување историјских веза са Русијом, које су много старије од сукоба у Украјини.

- Покушавају да Републику Српску означе као базу Руске Федерације на Балкану, што је стварање алибија за спровођење будућих непријатељских акција против Републике Српске - упозорио је Стевандић.

Стевандић је истакао да Русија никада није тражила од Републике Српске да постане њена платформа на Балкану или у Европи.

- Ми градимо уравнотежену сарадњу са Руском Федерацијом и Западом. Москва није тражила од нас да зауставимо процес европских интеграција, док Брисел упорно захтијева да прекинемо односе са Москвом - нагласио је Стевандић.

Он је напоменуо да је Народна скупштина Републике Српске још 2017. године изгласала војну неутралност у односу на НАТО, те указао да Српску стално трпи озбиљне притиске због тога што не жели да се прикључи тој војном савезу.

Стевандић је скренуо пажњу да се сви сукоби на крају заврше, па ће се завршити и сукоб и у Украјини, те истакао да је сигуран да ће Руси и Украјинци на крају пружити једни другима руку и заједно почети да граде порушене мостове.

- То треба да буду одлуке сукобљених народа, а не појединих центара моћи, који сукобљавају једне против других - указао је Стевандић.

Он је оцијенио да је немогуће обезбиједити глобалну безбједност без узимања у обзир интереса Русије и Кине.

- Они који покушавају супротно - или су неозбиљни или немају жељу да живе, покренули су самоубилачки план. Кина, Русија, Индија, Иран, цијели Блиски исток, Јужна Америка, Африка чине више од двије трећине свијета. Њихове интересе не треба занемарити. Многи од њих су већ у отвореној конфронтацији са САД и НАТО-ом - навео је Стевандић.

Сумирајући резултате своје званичне посјете Москви, гдје је борави на позив Савјета Федерације федералног парламента Русије, Стевандић је истакао конструктивност разговора са руским званичницима и да је зацртано много праваца, који могу дати додатни позитиван импулс сарадњи.

Стевандић је навео да је са руском страном разговарано о заједничким перспективним пројектима, инвестицијама, могућности гасификације Републике Српске и БиХ, те интензивирању сарадње Бањалуке и Санкт Петербурга.

Он је подсјетио да се срео са предсједником Савјета Федерације Валентином Матвијенко и њеним замјеником Константином Косачовим, шефом Државне думе Вјачеславом Володином, првим замјеником министра иностраних послова Руске Федерације Владимиром Титовом.

- Прво је делегацију Републике Српске примио Константин Косачов, а затим сам разговарао тет-а-тет са Валентином Матвијенко - рекао је Стевандић.

Стевандић је истакао да се залаже за проширење међууниверзитетских контаката, те позитивно оцијенио намјере Универзитета у Источном Сарајеву да ојача сарадњу са Евроазијском универзитетском асоцијацијом.

Он је напоменуо да је успио да одржи и предавање на Московском државном институту за међународне односе Министарства спољних послова Русије о теми “Међународни уговори као гарант очувања мира на Земљи: да ли селективна примјена међународних уговора подрива улогу УН, мир и стабилност на нашој планети?”.

- У отвореном разговору са студентима дотакнуто је много међународних уговора који се, нажалост, не спроводе. Неки документи имају за циљ само да натјерају слабије на конкретне кораке. Тако и Дејтонски споразум није у потпуности спроведен - напоменуо је Стевандић.

Стевандић је указао и да Кумановски споразум и резолуција Савјета безбједности УН 1244 нису довели до повратка Срба и оружаних снага Србије на Косово и Метохију.

- Данас имамо још један круг косовске кризе изазване непоштовањем Бриселског споразума од Приштине, која не жели да приступи формирању заједнице српских општина (ЗСО) - рекао је Стевандић, те оцијенио да тензије у тој покрајини расту.

Он је истакао да је важно поменути и споразуме из Минска, који су, према ријечима бивше канцеларке Њемачке Ангеле Меркел, били неопходни само да би се “купило” вријеме и темељније припремила Украјина за рат са Руском Федерацијом.

- Као резултат тога, имамо крвави сукоб који се, у суштини, води између униполарног центра моћи, који предводе САД, и Русије - навео је Стевандић.

Стевандић: Српска остаје посвећена вриједностима антифашизма

 

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је у Москви да Српска остаје посвећена изворним вриједностима антифашизма и да неће подлећи неким новим хистеријама које би копирале то доба.
Он је у име делегације Народне скупштине, која је данас посјетила Централни музеј Великог отаџбинског рата 1941-1945. године и одала пошту јунацима који су извојевали велику побједу над фашизмом, рекао да су у тој борби учествовали сви народи који су пружили отпор тадашњем фашистичком поретку у Хитлеровом покушају да пороби свијет.

Стевандић је навео да, уз посјету Представништву Српске у Москви, ово представља крај званичне посјете Руској Федерацији.

Он је поновио да Република Српска жели бити отворена и према Истоку и према Западу, додајући да Српска има разумијевање Руске Федерације за своје геополитичке интересе, саопштено је из Народне скупштине Српске.

Стевандић је захвалио домаћинима на пријему, уз напомену да је званична делегација Народне скупштине током посјете боравила у Савјету Руске Федерације, Државној Думи, Министарству спољних послова Руске Федерације, као и на факултетима и институтима.

"Ова посјета представља добитак за Српску јер су све очи биле уперене ка делегацији и то је изазвало велику пажњу свијета. Међутим, постоје одређене лажи и подметања кад је у питању ова посјета. Српска је остала неутрална и поноси се својом неутралношћу", рекао је Стевандић.

У делегацији Народне скупштине, осим Стевандића, били су народни посланици Игор Жунић, Дарко Бањац и Драгомир Васић и генерални секретар парламента Боран Босанчић. /крај/бој/љљ/фото/видео

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана