Стевандић: Српска сама да издаје сертификате за изабране представнике

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је данас да Република Српска треба сама да издаје сертификате за изабране представнике у институцијама и да не дозволи да било ко мијења изборну вољу грађана или институција Српске.

-Српска мора донијети законска рјешења која ће јој то омогућити - рекао је Стевандић на конференцији за новинаре у Бањалуци, коментаришући одлуку Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ да призна спорни 12. глас за ПДП-овог делегата Ненада Вуковића.

Он је нагласио да „Република Српска мора наћи начин да се законски заштити од оваквих манипулација”.

Стевандић је навео да је ријеч о изборима који се спроводе на територији и у институцијама Српске, те да му је жао што је ЦИК покушао на овај начин да извргне руглу изборни циклус, али да им није први пут.

Истакао је да гласање чланова ЦИК-а јасно показује о чему је ријеч, јер су против била два члана који су једини изабрани у складу са конкурсом и правним прописима.

Стевандић је нагласио да је спорни гласачки листић неважећи, те да је јасно прописано и на самом листићу како се гласа.

Он је рекао да ЦИК покушава да одлучује у име Народне скупштине и да поништи вољу овог законодавног тијела у Српској.

-Бави се гатањем шта је онај ко је поништио гласачки листић и искрижао политичку партију хтио тиме да каже, да ли је хтио да гласа иако није то урадио на предвиђеном мјесту или да не поштује ту политичку партију. То је тумачење воље ван реалног свијета и не може имати правне консеквенце. Тумачење није посао ЦИК-а – нагласио је Стевандић.

Он је поновио да је ЦИК грубо прекршио изборни закон, тако и властито упутство које је донио о поступку спровођења посредних избора, те да је ЦИК имао могућност понављања процедуре избора делегата уколико је ова ситуација сматрана повредом поступка, као што се дешавало на изборним мјестима гдје су утврђени спорни листићи.

-То што ЦИК није посегнуо за тим говори да је ЦИК дубоко инволвиран у политичке процесе, да се бави политиком и држи страну политичким странкама које су га изабрале, а на овим изборима, укључујући и СДА, одлазе у опозицију - нагласио је Стевандић.

Додао је да ће СНСД вјероватно поднијети апелацију Суду БиХ на овакву одлуку ЦИК-а, те вјерује да судије неће подлећи притисцима и да неће бити потребе да се жријебом одлучује избор делегата.

ЦИК БиХ јуче је признао спорни 12. глас за ПДП-овог делегата Ненада Вуковића, што значи да ће о петом делегату из Републике Српске у Дому народа парламента БиХ одлучивати жријеб.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана