Стевандић: Српска опредијељена за ЕУ без додатних условљавања

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић разговарао је данас у Бањалуци са представницима Мисије ЕУ у БиХ о опредјељењу Српске за ЕУ интеграције и убрзавању процеса приступања БиХ.

Стевандић је на састанку навео да европско законодавство јасно говори да према Уставу ЕУ нове земље се примају са својим специфичностима, те да су додатна условљавања контрапродуктивна и да могу подстрећи евроскептицизам у БиХ, саопштено је из Народне скупштине.

На састанку је исказано разумијевање да се ситуација у БиХ треба релаксирати а процес ЕУ интеграција убрзати без додатних оптерећења.

Стевандић се осврнуо и на критике због додјеле одликовања предсједнику Руске Федерације Владимиру Путину од предсједника Републике Српске Милорада Додика, нагласивши да тај чин нема никакве везе са сукобом у Украјини, већ да су везе између Русије и Српске много старије и базиране на принципима захвалности због заштите Дејтонског мировног споразума и на ставу Русије у УН, када је ријеч о заштити интереса Републике Српске.

Предсједник Народне скупштине је нагласио да је било какво довођење у везу додјеле одликовања са сукобом у Украјини погрешно, јер Република Српска ни самостално ни у оквиру својих могућности у заједничким институцијама на нивоу БиХ није доводила у питање украјински суверенитет и да због тога изјаву украјинског амбасадора надлежног за БиХ сматра непримјерном.

Мисију ЕУ на састанку су представљали шеф Политичког одсјека Елизабет Томашинец, шеф Одсјека за европске интеграције Орели Влата и шеф канцеларије ЕУ у Бањалуци Симоне Гверини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана