Стевандић: Српска није извор проблема

Срна
Стевандић: Српска није извор проблема

БЕОГРАД - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да Српска није извор проблема, већ мјесто на којем се доносе одлуке које позивају на домаћи договор и проналазак рјешења те да у Бањалуци нису изгласани акти о сецесији, већ они који омогућавају релаксацију и позивају на дијалог и договор.

Стевандић је указао да се тако нешто десило и на недавној сједници двије ентитетске владе, на којој су започети домаћи договори, што Српска види као модел односа за будућност, али да је само послије три дана од те сједнице дошле спорне одлуке ОХР-а.

-То све објашњава. Не дозвољавају да се сами договоримо. Не одговара им да се прича о инвестицијама, о повратку младих, запошљавању и расту БДП-а - рекао је Стевандић за “Политику”.

Стевандић је указао да ће Српска, ако њено постојање буде угрожено, бити принуђена да доноси законе који ће имати правни легалитет и који ће се примјењивати на њеној територији, док ће сасвим други закони важити у Федерацији БиХ.

-Имаћемо практично двије земље. То не прижељкујем, већ се надам да ће бити паметни у међународним центрима, што укључује и неопходну катарзу у ЕУ, која овдје треба да замијени ОХР - рекао је Стевандић.

Навео да је неспорно да је нелегални високи представник генератор сукоба и неспоразума у БиХ и извор свих проблема и криза, као и Уставни суд БиХ, јер не почива на дејтонски принципима, те да су сви потези Народне скупштине Српске реакција на одлуке које доносе те институције.

Према његовим ријечима, треба да се именују домаће судије у Уставном суду БиХ и да се спроводе домаћи закони те да нико никоме не кочи развој.

Стевандић је рекао да покушај оспоравања имовине Републике Српске представља свјесно изазивање кризе и сукоба, те додао да имовину ентитета већ дијеле границе које су плод међународног договора.

Говорећи о одлукама Народне скупштине Српске које наилазе на љутњу на Западу, Стевандић је рекао да Српска мора остати јединствена и упорна и да “не смије бити пукотина међу Србима”.

-Морамо сачувати одличне односе са Србијом и своју неутралност. Имамо отворене комуникацијске канале чак и са земљама које нас стално критикују - рекао је Стевандић.

Истакао је да ће Српска наставити да нуди рјешења која ће увијек бити заснована на дејтонским принципима, а то значи да ниједна одлука не смије да буде донијета прегласавањем, без сагласности три народа и два ентитета.

-Управо су то радили високи представник и Уставни суд БиХ. Ми то разумијемо као настојање да се овдје провоцирају кризе и сукоби. На то реагујемо паметно и нећемо дозволити да будемо окривљени за оно што је неко други смислио - навео је Стевандић.

Каже да не вјерује да ће успјети покушаји криминализације предсједника Српке Милорада Додика, те оцијенио да удар на Републику Српску, осим напада на њене вриједности, јесте и удар на демократско друштво.

Стевандић је рекао да Запад жели да предсједника Републике Српске представи као фигуру која крши Дејтонски споразум, при чему им је Додик само алиби да се доврши посао обесмишљавања и обезвлашћивања Српске.

-Мањи дио опозиције то не разумије, па још дају подстицај алибију међународног фактора. Додик има највећи политички капацитет и вуче највећи број конаца. Али то припада политичком спектру. У правном спектру, ни Додик ни Српска никада нису донијели одлуке о дисолуцији. Ниједна институција Српске није донијела одлуку о отцјепљењу - рекао је Стевандић.

Према његовим ријечима, чак и када би Кристијан Шмит смијенио Додика, Српска то не би објавила, јер то нема легалитет, а ако нема легалитет, именовања и његове одлуке су нелегалне и не могу да се објаве у Службеном гласнику Републике Српске.

-Српска је та која чува правни поредак у БиХ. Све акције из Српске су засноване на праву и то сви добро знају. Зато су прешли на другу стратегију - злоупотребу Уставног суда - истакао је Стевандић.

Нагласио је да одлуке Српске треба пажљиво читати, јер се у њима тражи да се изаберу судије Уставног суда БиХ, јер је тако предвиђено, али да за то нема воље код Бошњака који судије тог суда могу да користе за атак на Српску.

-У позадини је србофобија, а не заједнички развој - каже Стевандић.

Он је навео да Шмит наметањем закона који инкриминише оне који не поштују његове одлуке, као и одлуке Уставног суда, жели да употријеби домаће институције за изазивање кризе и то наметањем закона.

-Они коју буду прихватили да спроводе такве законе, могу да направе поремећај мира. Зато је Додик најавио да ће у Њемачкој тужити Шмита за лажно представљање, али и за нарушавање мира, а то је највећи злочин - истакао је Стевандић, додајући да се у Српској, осим правног поретка Републике Српске и БиХ, чува и мир.

Он је додао да разумије фрустрацију Бошњака што само они немају своју државу, те оцијенио да постоји прикривени циљ да се преко геополитичке осовине, коју држе Американци и Британци, посредством ОХР-а и страних судија, испослује нека супремација Бошњака.

-Али то не може и неће ићи преко леђа друга два народа и може само силом да се деси. То не желе ни Хрвати, који су у задње вријеме били зависни од Срба и чију позицију смо штитили само зато да не бисмо ми дошли на ред, а не зато што смо у љубави с онима који често показују проусташке ставове - рекао је Стевандић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана