Стевандић: Српска не кокетира са нацистима и фашистима

Срна
Стевандић: Српска не кокетира са нацистима и фашистима

ДОБОЈ- Република Српска не кокетира са нацистима и фашистима, већ његује патриотска осјећања и сјећа се оних који су се заједно са Србима борили против нациста у Другом свјетском рату, изјавио је предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић поводом 79 година од спасавања савезничких пилота у операцији "Халијард - ваздушни мост".

"Република Српска данас не кокетира са нацистима и фашистима без обзира на промјену међународних историјских околности и налази се на истим позицијама и заступа исти политику и према нацизму и према фашизму", рекао је новинарима Стевандић у Бољанићу код Добоја гдје је данас присуствовао обиљежавању 79 година од ове акције коју су спровеле снаге Југословенске војске у отаџбини.

Он је указао и на историјску чињеницу да су нацисти и њихови помагачи погубили људи из Слатине који су учествовали у спасавању четири америчка пилота који су из тог мјеста пребачени у Бољанић на посљедњи лет у фебруару 1945. године.

Стевандић је захвалио предсједнику Фондације "Халијард" Џону Капелу што и данас његује културу сјећања на те догађаје у САД.

"Република Српска остаје посвећена заједничком обиљежавању свих датума у координацији са Србијом и у овим тешким временима насртаја и пријетњи безбједности нашем народу, његовом физичком и територијалном интегритету. Надамо се да ћемо наћи довољно снаге да ову битку издржимо и да као наши преци извојујемо побједу", поручио је Стевандић.

У селу Бољанић код Добоја данас је обиљежено 79 година од акције "Халијард - ваздушни мост" коју су спровеле снаге Југословенске војске у отаџбини, под командом генерала Драгољуба Драже Михаиловића. У акацији је спасено више од 500 пилота, а у Бољанићу шездесет савезничких авијатичара.

"Халијард" је била највећа операција спасавања америчких војника изван линија фронта 1944. и 1945. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана