Стевандић: Српска најбрже формира власт у БиХ

Срна
Стевандић: Српска најбрже формира власт у БиХ

БАЊАЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић је на састанку са шефом Канцеларије Амбасаде САД у БиХ у Бањалуци Брајаном Пауерс нагласио да Српска убрзано формира власт у складу са изборном вољом народа, те поштујући све законске и уставне норме и предвиђене рокове.

На састанку на којем је било ријечи о примјени резултата општих избора у БиХ, Стевандић је оцијенио да би Српска одмах по формирању републичког Вијећа народа, требало да добије и нову владу, чиме ће извршна и законодавна власт наставити да функционише у пуном капацитету.

"Убрзо ћемо заказати сједницу Народне скупштине на којој ћемо изабрати нову владу", рекао је Стевандић.

Он је истакао да је веома битно што ће након тога убрзо бити формиран и нови сазив Савјета министара, чиме ће бити убрзани бројни важни пројекти који ће побољшати економске прилике у земљи и живот грађана, наводи се у саопштењу из Народне скупштине.

Стевандић је информисао Пауерсову о предстојећим активностима, оцијенивши да је циљ да Народна скупштина остане најјефикаснији парламент у земљи, те да несметано обавља своју уставну надлежност и доноси законе и друге одлуке у интересу грађана Српске.

Он је искористио и овај састанак да упозори на неопходност одласка страних судија из Уставног суда БиХ и скрене пажњу на његову исполитизовану улогу која не доприноси смиривању прилика у земљи, као и на затварање ОХР-а.

Стевандић је упозорио и на угрожавање права српског народа.

"На територији данашњег Балкана се једино угрожавају права Срба, било на Косову, Црној Гори, Хрватској или БиХ", нагласио је Стевандић.

Пауерсова је честитала Стевандићу преузимање дужности предсједника Народне скупштине, пожељевши му срећу и успјех у раду.

На састанку је било ријечи о актуелној политичкој ситуацији, европском путу земље, спровођењу реформи, економији, те најављеном добијању кандидатског статуса БиХ за чланство у ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана