Стевандић: Српска је мета Запада јер није потчињена

СРНА
Стевандић: Српска је мета Запада јер није потчињена

БАЊАЛУКА- Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је да је Изборни закон БиХ договорен на састанку у Лакташима, те да ће, уколико "тројка" направи проблем који треба да рјешава Кристијан Шмит, Српска донијети свој закон.

Стевандић је навео да је сада на потезу "тројка" и да Српска неће дозволити да се иде контра Венецијанске комисије која је јасно рекла да законе доносе парламенти, а не неакредитовани појединци.

Он је рекао да има политичких саговорника међу Бошњацима у Федерацији БиХ, али да нема људи који могу да испоштују договор.

Стевандић је подсјетио да су на задњем састанку у Лакташима из "тројке" рекли да могу испоштовати све, а кад су стигли позиви из америчке Амбасаде почели су да бјеже од договора.

"Српска се држи договора. Страна смо која је за мир, против рата, и која жели да сачува вриједности Дејтона и да нема доношења одлука у БиХ без сагласности сва три народа и оба ентитета. Многе геополитичке факторе овакав став Српске нервира. И наступају према Српској са ставом да је наш нестанак њихово доказивање геополитичке моћи", рекао је Стевандић.

Према његовим ријечима, Шмит је извршилац налога геополитичких центара моћи.

"Зато су га промовисали у такозваног високог представника и без потврде Савјета безбједности. У борби са Шмитом, Српска не може да буде поражена, а Шмит је већ изгубио", рекао је Стевандић за "Вечерње новости".

Када је ријеч о све јачим притисцима из Амбасаде САД у БиХ, Стевандић каже да се ова амбасада и амбасадор Мајкл Марфи понашају као да је БиХ неки "американистан", као и да су почели да реагују на правилнике у Високом судском и тужилачком савјету.

Он је додао да се може очекивати и да Американци реагују и "на количину алкохола у бањалучком пиву или шећера у кафи".

Одговарајући на питање зашто је Српска константно на мети западних сила, Стевандић је нагласио да је то зато што је, осим Србије, једина земља у Европи гдје страни амбасадори ништа не одређују.

"Само у Србији и Српској страни амбасадори не постављају министре, не одлучују која ће бити коалиција на власти и због тога смо мета. Мотив напада на Српску западних сила је тај што смо ми непотчињени. Српска и Србија су најнепотчињенији и самостални дијелови Европе", оцијенио је Стевандић.

Говорећи о судском процесу који се пред Судом БиХ води против предсједника Српске Милорада Додика, он је рекао да нема ниједног правног механизма да Додик буде легално осуђен.

Стевандић каже да је потпуно јасно да се прихватањем правног насиља ОХР-а и страних амбасада уништава структура Српске.

"Ако предсједник Српске не може да потпише неки закон, бојећи се затвора, онда је обесмишљена и Народна скупштина Српске и не знам зашто да засједамо. Институционално обесмишљавање Српске значило би крај Српске", закључио је Стевандић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана