Стевандић: Српска има озбиљније контакте у региону и свијету него БиХ

ГС
Стевандић: Српска има озбиљније контакте у региону и свијету него БиХ

БАЊАЛУКА- Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је да успјешни састанци предсједника Српске Милорада Додика и српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић на политичком и економском плану са регионалним и свјетским лидерима у Мађарској говоре да Република Српска има много озбиљније регионалне, али и међународне контакте него сама БиХ.

- То је зато што су контакти званичника Републике Српске посвећени миру, развоју и међусобном разумијевању, а контакти које у БиХ остварују, поготово бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић, су углавном везани за таргетирање и пљување по Републици Српској по свијету, што значи пљување по пола своје земље - рекао је Стевандић.

Он је истакао да су сусрети званичника Српске са значајним свјетским званичницима и представницима политичког естаблишмента и привредних субјеката који су економски дивови, нешто потпуно другачије, од чега БиХ неће имати користи, сем острашћених србофоба којима ће то бити нови мотив да нападају Републику Српску.

- Показујемо, не само да нисмо изоловани, него смо способни да креирамо нове и економске и политичке договоре који ће бити на добробит наших грађана, а у исто вријеме носимо тешко бреме оптужница, монтираних процеса, политичких условљавања, уцјена које су резултат лобирања сарајевске чаршије, али исто тако геополитичких интереса који нам не дозвољавају да будемо своји на своме, да бранимо своју будућност и своје право да одлучујемо о својој будућности - рекао је Стевандић за Срну.

Он је истакао и Додик и Цвијановићева показују да Република Српска има рјешење, да зна да одговори и да је много јача, озбиљнија и боља него што су мислили они који су се руководили циљевима њеног угрожавања и изолације.

Цвијановићева и Додик током дводневне посјете Мађарској састали су се мађарским премијером Виктором Орбаном, предсједницима Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, Азербејџана Илхамом Алијевим, Татарстана Рустамом Минихановом, Туркменистана Сердаром Бердимухамедовом. Разговарали су и са предсједником Србије Александром Вучићем.

У оквиру посјете Мађарској, поводом обиљежавања Националног дана ове земље - Светог Стефана /Иштвана/, Додик и Цвијановићева присуствовали су и Свјетском првенству у атлетици у Државном атлетском центру у Будимпешти, те у Сентандреји, на позив Његовог преосвештенства епископа будимског Лукијана, прослави великог православног празника Преображења Господњег.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана