Стевандић: Српска дјелује институционално, правно и демократски

ГС
Стевандић: Српска дјелује институционално, правно и демократски

ПЕТРОВО- Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је да Република Српска, за разлику од америчке Амбасаде у БиХ, дјелује институционално, правно и демократски, те нагласио да нема те силе која ће поколебати политичку вољу у Српској.

Коментаришући наводе из Амбасаде САД у БиХ да је Народна скупштина Републике Српске извела "напад на Дејтонски мировни споразум", он је рекао да оно што ради ова амбасада није ни институционално, ни правно, нити демократски.

"Није институционално јер нису дио институција Републике Српске и БиХ, није ни правно јер немају правну надлежност да се мијешају и није демократски, јер то није слика цивилизацијског односа. То је њихова слика, као што је наша слика одлука Народне скупштине", нагласио је Стевандић.

Према његовим ријечима, овакав став америчке Амбасаде је очекиван, али је и јасно да то свијет данас посматра другачије него прије 20 година.

"Очекивали смо да они који су и раније креирали слику, излазили из дипломатске праксе и мијешали се у унутрашње ствари БиХ, то наставе", рекао је Стевандић новинарима на Озрену.

Стевандић је навео да не постоје никакви радикалнији потези који могу пореметити било шта унутар Српске, ни у демократском, ни у безбједносном капацитету, као и да је било очекивано да се буне они који су користили Уставни Суд и ОХР као своје полуге за утицај у БиХ.

"То што смо од њих чули смо очекивали, али ми своје одлуке не мијењамо. Бићемо упорни, свијет се промијенио и у том свијету постоје многе слободне државе и људи и сила више није мјерило у 21. вијеку као што је била прије 20 или 30 година", рекао је Стевандић.

Он је коментаришући јучерашње гласање у Народној скупштини Републике Српске о Закону којим се суспендује дио Устава који се односи на Уставни суд БиХ, а који нису подржали неки посланици ПДП-а и Листе за правду и ред, изразио жал што ти посланици нису имали разумијевања за овај национални тренутак и теме.

"Са овог мјеста не желим да кажем ружну ријеч. Заједно ћемо се Богу помолити да сутра будемо заједно, да они који нису схватили, схвате сутра, а да ми пошаљемо поруку мира и заједништва", рекао је Стевандић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана