Стевандић: Срби су опет на правој страни историје

Срна
Стевандић: Срби су опет на правој страни историје

БАЊАЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић оцијенио је да усвајање резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН показује да су Срби опет на правој страни историје.

"Овај пут Срби улазе у ново доба лишени илузија да постоји правда, поштовање, разумијевање и равноправност", рекао је Стевандић Срни.

Стевандић је рекао да ће Срби за све морати да се изборе, истичући да је за сада двије трећине свијета на српској страни.

"Ово више није свијет који нема алтернативе и ми ћемо ову бакљу слободе и независности коју је и у наше име предсједник Србије Александар Вучић држао у УН држати високо", истакао је Стевандић.

Он је напоменуо да су чланице ЕУ које су гласале против резолуције или биле уздржане Кипар, Грчка, Словачка и Мађарска.

"Ово показује да ЕУ више није једна земља, већ много више земаља. Фронт независних и слободних људи ће да се шири, а они који су поткупљиви и они који су спремни да трпе уцјене, њих ће сваким даном бити све мање", указао је Стевандић.

Он је изразио очекивање да ће српски народ у Црној Гори достојно и достојанствено показати шта мисли о овом срамном и непредвиђеном поступку Црне Горе да Грчка и Кипар покажу Црној Гори шта је то чојство и јунаштво, а да они покажу Србима шта је то братоубилаштво.

"То није нешто што може лако да се издржи", додао је Стевандић.

Он је истакао да су Срби у Генералној скупштини УН отворили ново доба свјеске политике, разоткрили да постоје људи који гласају под уцјеном или поткупљивањем, јер УН имају 190 чланица са правом гласа, а укупно 193.

"За резолуцију је гласало 84. Против је било 19, уздржних 68 и од оних који су били присутни било их је више од ових који су гласали за. Када се томе дода 19 који нису гласали, имамо 106 држава које нису гласале за резолуцију или 56 одсто чланица УН", навео је Стевандић.

Он је додао да је то више од двије трећине свјетске популације.

"Када томе додамо да су од ових који су гласали `за` многи гласали под уцјеном или поткупљивањем, укупнан резултат је још страшнији", закључио је Стевандић.

За антисрпску резолуцију су гласале 84 земље, 87 је било уздржано или против, док 22 чланице УН нису гласале.

Овај документ, инициран без одлуке Предсједништа БиХ, гласом је подржао и представник сталне мисије БиХ у УН који је тако наступио као представник искучиво Бошњака, а не сва три конститутивна народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана