Стевандић: Шмит није дио процедура Српске

Ведрана Кулага Симић
Стевандић: Шмит није дио процедура Српске

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО – Процедуре у вези са законима биће завршене, а Кристијан Шмит није дио процедура Српске јер нема активну легитимацију, рекао је за „Глас Српске“ предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.

Шмит је у суботу објелоданио да својим одлукама зауставља измјену закона којим је обустављена обавеза Српске да акта високог представника објављује у свом “Службеном гласнику” и оног којим је дефинисала да неће примјењивати ни одлуке Уставног суда БиХ након што су судије, без гласова иједног из Српске, промијениле правила и омогућиле да сједнице буду одржаване без чланова из једног конститутивног народа.

Иако ниједан од закона није прошао комплетну процедуру усвајања, Шмит је из фотеље високог представника поручио да је одлучио да поменути закони неће ступити на снагу.

Под тврдњом да су та акта супротна Дејтону и Уставу, додао је и да мијења Кривични закон БиХ тако што ће се радње којима се, како каже, нарушава уставни поредак БиХ третирати као кривично дјело, за шта су запријећене казне престанак службене дужности те казна затвора и до пет година. 

- Шмит је нелегалан, а тиме и одлуке које доноси су нелегалне. Његове одлуке немају законског упоришта, а друга ствар је ако неко и такве жели да их спроводи. Српска не жели, тако да ће, као и до сада, радити институционално - рекао је Стевандић који је на челу скупштинског Одбора за уставна питања. 

Шмит је, каже, једини који крши Дејтон и узнемирава јавност дајући лажну наду многима у ФБиХ да би Српска могла да буде уништена уз његову помоћ.

- То је немогуће. Преживјела је и горе од Шмита, који су били и легални, као што су били Ешдаун, Шилинг, Вестендорф. Преживјеће и Шмита - закључио је Стевандић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик отворено је јуче поручио да ће потписати указе о законима које је усвојила Народна скупштина у вези са Уставним судом и високим представником, додајући да ће Српска наставити да спроводи законе онако како их она доноси.

- Биће објављени у “Службеном гласнику” и биће примјењивани. Дјеловаћемо у складу са Уставом Српске - рекао је Додик.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана