Стевандић: Скупштина српског народа створила оквир за формирање институција

Срна
Стевандић: Скупштина српског народа створила оквир за формирање институција

ПАЛЕ - Скупштина српског народа у БиХ основана на данашњи дан 1991. године у Сарајеву створила је оквир за формирање институција и ни на који начин не смије се дозволити да се доведе у питање, изјавио је данас на Палама предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.

Стевандић је напоменуо да је у то вријеме почело буђење српске идеје и да треба захвалити људима од којих многи више нису међу живима, попут Момчила Крајишника, као и онима који су у свјетским казаматима, јер су имали храбрости и жртвовали личне и политичке судбине за сигурност свога народа.

“Да није било такве одлуке, данас не би могли овако да причамо јер је створила оквир и послије тога формирала војску, полицију, Академију наука и сва министарства”, рекао је Стевандић.

Он је истакао да не постоји ништа што се може мијењати за Српску и њене институције, власт, надлежност, територију и имовину, као и да се ништа не може мијењати за слободу у којој данас живе грађани у Републици Српској.

Стевандић је напоменуо да је током службених путовања на којима је био, попут Рима и Куманова, добио двије главне поруке да се чувају Република Српска и њене институције, те да се не смије дозволити да предсједник Републике буде онеспособљен.

“То је заједничка порука да не дамо ни предсједника ни Републику Српску. У ова два мјесеца стигао сам на неколико континената,

доста земаља Европе и наше регије и то су најважније поруке које су доказ да је Република Српска етаблирала своју политику далеко ван граница наше земље”, додао је Стевандић.

Скупштина српског народа у БиХ основана је у Сарајеву 24. октобра 1991. године. На тој првој сједници расписан је плебисцит и усвојена Декларација о остајању српског народа у заједничкој држави Југославији.

Референдум на коме су се Срби изјаснили о останку у Југославији одржан је 9. и 10. новембра 1991. године.

Српски посланици сматрали су тада да је оснивање Скупштине српског народа у БиХ и конституисање Републике Српске било потребно за очувањем идентитета и државности Срба у БиХ.

Посланици Народне скупштине су 9. јануара 1992. године усвојили Декларацију о проглашењу Републике српског народа БиХ и тај дан се у Републици Српској обиљежава као Дан Републике.

Народна скупштина је 28. фебруара 1992. године донијела Устав, као утемељење правне моћи, сигурности, легалитета и легитимитета Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана