Стевандић: Санкције су привремене, а Српска вјечна

ГС
Стевандић: Санкције су привремене, а Српска вјечна

БАЊАЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је данас да ће руководство Српске истрајати у борби за поштовање закона и Устава без обзира на све притиске, тужбе и санкције.

Стевандић је оцијенио да је упорност и истрајност Републике Српске у принципијелној борби за очување Устава, закона и Дејтонског споразума Српску и довело у позицију да онај ко неће да попусти добије санкције.

- Међутим, ми сматрамо да су санкције привремене, а да је Република Српска вјечна - рекао је Стевандић за Телевизију “Пинк”.

Говорећи о оптужници коју је Тужилаштво БиХ подигло против предсједника Републике Српске Милорада Додика због неизвршавања одлука Кристијана Шмита, Стевандић је оцијенио да је ријеч о нелегалном и нелегитимном потезу, док је позиција Српске правно легитимна.

- Ово што се ради је покушај да се можда употријеби нека физичка сила. Све што се радило у Републици Српској је парламентарна одлука и није никакав Додиков хир. Одлуку због које хоће да туже Додика подржала је већина посланика, међу којима су и посланици из опозиције. То је знак да се иде на насиље - сматра Стевандић.

Према његовим ријечима, Додикова породица је десет година под страшном тортуром, али је успјела политички да преживи.

- Они који то раде дошли су до краја, јер нису успјели да створе подобну опозицију која би дошла на власт и да посвађају Српску са Србијом, нити да то ријеше наметнутим законима нелегалног високог представника. Дошло је вријеме да они сматрају да је најбољи начин за њих да Додика некако уклоне. И зато су измислили оптужницу - оцијенио је Стевандић.

Он је истакао да Република Српска нема антиамерички став, нити има проблем са Америком, већ са хировима дијела америчке администрације.

Стевандић је указао да они који притискају Републику Српску хоће да она постоји само правно, али да нема никакве механизме, да се ништа не пита и да буде претворена у празну љуштуру.

- Ми морамо да бранимо своја права и своју земљу. Најважније је да ми, Србија и Српска, имамо саборност и јединство и да не угрожавамо туђа права, али да не дамо на себе. Морамо да будемо истрајни, да се чувамо, да не направимо неку грешку и чекамо да дође наше вријеме - рекао је Стевандић.

Он је нагласио да, за разлику од Републике Српске, међународна заједница не притиска ФБиХ за било шта.

- Да се овај немили догађај из Градачца десио у Републици Српској, већ би неко тражио да се укине Република Српска. Од власти у ФБиХ се не тражи одговорност за тај злочин, иако га је извршио човјек, за кога је доказано да је био насилник који је имао институционалну заштиту - указао је Стевандић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана