Стевандић са представницима дијаспоре о могућностима привредног повезивања

Срна
Стевандић са представницима дијаспоре о могућностима привредног повезивања

САЛЦБУРГ - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић разговарао је вечерас у Салцбургу са представницима Српске православне цркве /СПЦ/ и дијаспоре о могућностима и начинима на које дијаспора може да допринесе привредном повезивању Српске и Аустрије.

“За наш народ у дијаспори важи да је најобразованији и да му се у срединама у којима живи данас због тога указује велико поштовање. Наши људи су на високим позицијама у медицинској и техничкој стрци и то је предност коју имамо, а коју до сада нисмо довољно искористили. Такав утицај може да помогне, како дијаспори тако и матици, која ће на тај начин стећи још већи углед у свијету”, рекао је Стевандић.

Он је посјетио Цркву Покрова Пресвете Богородице и представнике дијаспоре упознао о актуелној политичкој и економској ситуацији у Републици Српској, речено је Срни у Кабинету предсједника Народне скупштине Српске.

Стевандић је захвалио за указано гостопримство и указао на чињеницу да српска дијаспора прихвата заједништво Републике Српске и Србије.

“Захваљујући СПЦ и дијаспори, не само у Аустрији већ и широм свијета, данас са поносом можемо рећи да сунце више никад не залази над српским народом и његовом културом”, рекао је Стевандић.

Он је истакао да српска култура повезује српски народ и да се на њу не може “налијепити” виза.

“Српска култура повезује наш народ ма гдје да живи, а наша литургија никад не престаје и може се чути широм свијета, у свим временским зонама, на свим континентима. Наша култура и вјера су велике и моћне и не заснивају ни на каквом миту, јер мало је народа који су свијету подарили толико великих умјетника и научника колико их је подарио српски народ”, рекао је Стевандић.

Сутра, другог дана званичне посјете Аустрији, Стевандић ће се састати са предсједницом парламента Покрајине Салцбург Бригитом Палауф и са предсједником Института региона Европе Францом Шаусбергером.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана