Стевандић: Ријешити питање избора домаћих судија у Уставном суду, Шмит се не пита

Срна
Foto: Дражан Оскар Поздеровић

БАНЈАЛУКА - Кристијан Шмит се не пита и његове одлуке не могу се примјењивати на територији Српске јер он није потврђен у Савјету безбједности УН, рекао је предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић поводом најава санкција.

Стевандић је такође указао на потребу разговора о Уставном суду БиХ који ће у себи имати држављане БиХ, а не странце.

”Нема више високог представника! Шта нам може са санкцијама! Он се не пита! Ако жели да изазове кризу може покушати да донесе одлуку, али је не може реализовати! Ако донесе одлуку о суспензији одлука Народне скупштине гђе ће их објавити! Важиће само у његовом кабинету у Сарајеву”, рекао је Стевандић, који је и лидер Уједињене Српске.

Он је истакао да Република Српска не води у сукоб и да Шмит не може забранити Народној скупштини да доноси законе, саопштено је из Уједињене Српске.

Стевандић је указао да Шмитове одлуке могу само њему лично да напакосте, али и да додатно уједине народ Републике Српске против међународне заједнице.

Он сматра да се дошло до критичне тачке и да постоје проблеми који се другачије посматрају у БиХ те да је због тога потребно релаксирати ситуацију и постићи договор.

“Прије годину дана проблематизовала се имовина. Прије тога нико је није спомињао, фабрике су се градиле и у Републици Српској и у Федерацији БиХ /ФБиХ/. Сад се ођедном то проблематизује”, рекао је Стевандић.

Он је напоменуо да су прије одлуке Уставног суда БиХ челници ФБиХ и међународне заједнице долазили на прославу 9. јануара, али да се то питање проблематизовало да би се створиле тензије.

Стевандић је рекао да Српска нуди рјешење, јер позива да се рад Уставног суда БиХ регулише законом, а не пословником који могу да мијењају и избаце могућност да један народ одлучује.

Он је напоменуо да нема разлога да у БиХ дође до сукоба и да је свима циљ приступ Европској унији и економски развој, али и да међународни фактор није искрен у својим намјерама према БиХ.

“Као предсједник Народне скупштине одговарао сам на све правне акте Уставног суда, и највише неизвршених одлука Уставног суда је у ФБиХ. И ми због тога не позивамо на дисолуцију, и ја лично никада нисам рекао отцјепљење, а да нисам чуо позив на укидање. Ми нећемо сукоб”, рекао је Стевандић.

Он је указао да су једина неслагања Уставни суд БиХ и ОХР.

“Да хоћемо сецесију ми би то објавили, али ми доносимо искључиво дефанзивне одлуке, које су посљедица реаговање једине или двије институције у којима не важе дејтонски принципи”, рекао је Стевандић и додао да по мишљењу Венецијанске комисије одлуке могу да доносе само изабрани представници народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана