Стевандић позвао стране судије у Уставном суду БиХ да поднесу оставке

Срна
Стевандић позвао стране судије у Уставном суду БиХ да поднесу оставке

БАЊАЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић данас је позвао стране судије у Уставном суду БиХ да поднесу оставке и повуку се из рада те институције, јер је њихово дјеловање, између осталог, препрека чланству БиХ у ЕУ, али и активностима политичких представника ентитета и народа у вези с тим.

"Циљ је да БиХ настави свој европски пут, а ваша оставка била би рационална и коректна на том путу", рекао је Стевандић на конференцији за новинаре у Бањалуци о страним судијама у Уставном суду БиХ.

Он је истакао да БиХ не може да функционише страним прегласавањем домаћих судија у Уставном суду, те да су писмо и молба упућени на важне и релевантне међународне, дипломатске адресе с циљем да се исте упознају с тим да је битно да овдашње власти и њихови парламенти у договору бирају судије у Уставни суд.

Стевандић је рекао да судије, које су страни држављани, треба макнути из Уставног суда БиХ јер су више пута доказали одговорност за производњу бројних криза на овим просторима, а да би избор домаћих омогућио мериторно доношење одговарајућих одлука.

Он је изразио наду да се нелегални високи представник Кристијан Шмит неће усудити да намеће измјене Изборног закона БиХ у вези са којим не би било сагласности и консултација са владама и парламентима ентитета.

Стевандић је појаснио на том плану да између паравана гдје гласа гласач и гласачке кутије не смије бити никакав уређај, ни скенер ни штампач.

"Али, на мјесту гдје се пребројавају гласови и сједе чланови бирачких одбора из свих партија имам разумијевање да то буде покривено и камерама и да буду скенери... И да се након што они преброје, одговарајући листић стави у скенер ради контроле", навео је он.

Стевандић је рекао да се противи могућности да се гласачки листић прво убаци у скенер, па тек онда у гласачку кутију јер би се тако инкриминисао изборни процес, а Централна изборна комисија БиХ ослободила одговорности.

"Бирачки одбори фактички у том случају више не би морали да раде јер немају контролу тог процеса. То би била најгора солуција, а онда би Српска морала да доноси властите законе и локалне изборе спроводи преко своје републичке изборне комисије", упозорио је Стевандић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана