Стевандић: Оптужница против Додика казна због геополитичког понашања Српске

Танјуг
Стевандић: Оптужница против Додика казна због геополитичког понашања Српске

БЕОГРАД- Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић је, поводом оптужнице које је тужилаштво БиХ подигло против предсједника Републике Српске Милорада Додика, рекао данас да је то политичка казна због геополитичког понашања Републике Српске, јер није прихватила да буде једна од страна у сукобу у Украјини и попут Србије одабрала је да задржи неутралну позицију.

"Нисмо се прикључили општој хајци која би се сврставала на антируску страну јер имамо захвалност што Руси нису дозволили да се ми називамо геноцидним народом у Савјету безбједности", изјавио је Стевандић за Танјуг. 

Стевандић је објаснио да Срби из Републике Српске желе да сачувају своје надлежности, чувајући уставни капацитет. 

"Такође не желимо да прођемо као Срби на КиМ и Срби у Хрватској јер желимо да сачувамо своје надлежности на праван и писмен начин чувајући уставни капацитет Републике Српске, који је по Дејтону такав да има међуентитетску линију. То је једина линија послије Другог свјетског рата која је нацртана у Европи као резултат међународног уговора", указао је Стевандић. 

Додао је да међуентитетска линија дефинише територију која је власништво Републике Српске и коју је она унијела у БиХ како би спријечила даље сукобе.

"Желимо да наставимо да постојимо у БиХ само као конститутивни народ, јер у БиХ без сагласности народа и ентитета се не могу доносити одлуке. Управо кршење тих одредби да се без сагласности народа доносе одлуке и без сагласности ентитета, да се једном ентитету отима имовина, да се нама онемогућује да политички дјелујемо и да користимо своје уставне капацитете, резултирала је кризом у БиХ", навео је Стевандић. 

На питање какву одлуку суда очекује, Стевандић је објаснио да оптужница нема правно утемељење. 

Он је додао да у Савјету безбједности није изгласано да се Кристијан Шмит постави на позицију високог представника БиХ, као и да тужилаштво не може да поступа по његовим законима јер су нелегални и самим тим немају правне посљедице. 

"Имамо и све друге резолуције којим су потврђени сви други високи представници за разлику од Шмита који није. Нелегално лице без именовања не може да производи легалне одлуке, тако да ти закони које је он наметнуо, на основу којих тужилаштво сада поступа су нелегални закони и не могу имати правне посљедице", рекао је Стевандић. 

Стевандић је навео да  данас у међународним односима на снази сила, као и да се преко наметнутих и опструисаних прописа, који немају правно утемељење, жели утицати на Републику Српску да промијени своју међународну политику. 

"Ми на то не можемо пристати, јер не само да ће оптужница пасти ако суд не потврди, него чак и ако је потврди, нико Додика не може осудити. То би морала да буде нека султанска одлука, неки 'хатишериф', 'катил ферман', у модерном свијету и Европи то није могуће", истакао је Стевандић. 

На питање шта се крије иза одлуке тужилаштва, Стевандић је рекао да Додик већ десет година држи војну и политичку неутранлост и не дозвољава да се одузимају надлежности од Републике Српске, што смета евроатланској заједници. 

"Пошто је Република Српска 2017. године прогласила војну неутралност, односно није дозволила приступање БиХ у НАТО, јер не желимо да идемо без Србије у било какве интеграције, од тада је све појачано. Ми од тада имамо страшно таргетирање, угрожавање безбједности, сталне пријетње екстремиста и сталне покушаје моћних земаља чију снагу ми не занемарујемо него сматрамо да смо на мети тренутне администрације и да ће то вријеме проћи", указао је Стевнадић. 

На питање да прокоментарише закон о непокретној имовини у Републици Српској, који је Шмит ставио ван снаге, он је рекао да се Република Српска труди да снагом и аргументима покаже колико је бесмислено све што Шмит ради. 

"Они су прво покушали да нам потпуно одузму имовину, а сада нам нуде компромис против онога што су сами нудили прије два мјесеца и траже да се имовина укњижи на општине. Дакле може на општине, а не може на Републику Српску, то је као када би неко у Србији рекао може у власништву Краљева, али не може Републике Србије", објаснио је Стевандић. 

Он је навео да трају покушаји да се Република Српска фискално дестабилизује. 

"Паралелно трају покушаји да се ми фискално дестабилизујемо, да се направи нека варијанта гдје немамо плата, пензија и да нам то раде на најлицемерније и на најподмуклије начине и ми смо све то издржали. Ево јуче смо подвукли црту, фискално смо стабилни, исплаћујемо на вријеме сва давања, плате, пензије. Чак су плате у здравственом сектору близу врху у региону", рекао је Стевандић. 

Стевандић је објаснио да се одлуке у БиХ не могу доносити без Републике Српске, јер се у томе налази права вриједност заједништва.

"Предсједништво БиХ не може да донесе ниједну одлуку. Да је могло без нас већ би признали Косово, већ би уводили санкције Русији, можда и Србији. Овде има велики дио србофобне политике у Сарајаву и федерацији", указао је Стевандић. 

Према његовим ријечима, данас се сматра да Срби треба да се одрекну онога што су добили Дејтонским споразумом и да се дозволи да се направи бошњачка унитарна држава гдје се Срби неће питати, што је како он каже, велика европска срамота. 

"Просто је невјероватно да то има подршку неких западних земаља и да томе терцира или даје некакав тон Кристијан Шмит. То је једна велика европска срамота, ми смо најевропскији народ у БиХ", закључио је Стевандић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана