Стевандић: Опозицији је мржња према Додику алиби за бојкот институција

СРНА
Стевандић: Опозицији је мржња према Додику алиби за бојкот институција

БАЊАЛУКА- Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да је опозиција одбијањем позива да разговара о новом изборном закону само показала да не посједује државотворну свијест, те да је сада јасно да су раније тражили само изговоре за бојкот институција.

"Била је прича да се не одазивају састанцима јер их сазива предсједник Републике Српске Милорад Додик, чију су они побједу доводили у питање. Онда их је позвала Народна скупштина и показали су да им је мржња према Додику само алиби и да они не прихватају институције властите државе. Потребно је само видјети резултат Милорада Додика на посљедњим изобрима, који је рекордан", изјавио је Стевандић новинарима у Бањалуци.

Он је подсјетио да су представници опозиције раније износили критике на рад Народне скупштине јер су о законским рјешењима хтјели разговарати прије Колегијума, али да се нису одазвали позиву који би одговорио њиховим захтјевима.

"Жао ми је СДС-а који дозвољава да га уцјењује један /посланик Листе за правду и ред/ Небојша Вукановић који стално пљује, вријеђа патријархе и владике. Не знам како СДС то прихвата. Чудно ми је и да немају ту државотворну линију и да не разговарају о виталним стварима у Републици Српској", истакао је Стевандић.

Он је додао да се опозиција одлучила на бојкот Републике Српске и њених институција.

"Зашто немају државотворне свијести, нека неко други прича. Ми који је имамо, састаћемо се и разговарати о изборном закону. Неко зрно оптимизма видим у изјави СДС-а да ће они, ипак, учествовати и предлагати амандмане, али то је док их не притисну из амбасада и док се не почну међусобно уцјењивати", навео је Стевандић.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске раније је свим предсједницима парламентарних странака упутио позив да у понедјељак, 8. јануара, одговорно разговарају о изборном закону Српске и начину на који се Српска може заштитити властитим законом, што су одбили лидери странака опозиционог блока.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Српска одлучна да креира нови изборни закон Републике Српске који је у складу са уставима Српске и БиХ, што значи уставно позиционирање Републике, а не задире у избор чланова Предсједништва БиХ и посланика у Представничком дому парламента БиХ.

Након радно-консултативног састанка са предсједницима коалиционих странака и шефовима посланичких клубова у Народној скупштини Српске, Додик је рекао да ће ово законско рјешење бити упућено по хитном поступку у Народну скупштину Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана