Стевандић: Одлука о немијешању у сукоб у Украјини сачувала одличне односе са Русијом

Срна
Стевандић: Одлука о немијешању у сукоб у Украјини сачувала одличне односе са Русијом

БАЊАЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је Срни да одлука о немијешању у сукоб у Украјини, коју је парламент Српске усвојио прије двије године, није учинила ништа ружно украјинском народу, али је сачувала одличне односе са Русијом.

Стевандић је навео да су закључци Народне скупштине из 2022. године, којима Српска заузима неутралан став по питању сукоба између Русије и Украјине и изражава противљење увођењу санкција Руској Федерацији, наслоњена на одлуку о војној неутралности из 2017. године коју је парламент Српске изгласао када је ставио ван снаге одлуке из 2004. године о приступању НАТО-у.

-Та одлука је омогућила да се Српској отворе врата и према БРИКС-у, да има отворена врата са другим земљама – Бразилом, Индијом, Кином и да сачува одличне односе са Русијом. Сигуран сам да та одлука није учинила ништа ружно украјинском народу, али да је сачувала неку врсту будућих односа какве би, можда, и Украјинци требало да имају са Русијом - рекао је Стевандић.

Навео је да то у овом моменту није наишло на одобравање земаља колективног Запада али да су представници Републике Српске свјесни да је тренутно много већа снага у земљама БРИКС-а и глобалног југа.

-Наша одлука о војној неутралности, која је касније довела до става да се не мијешамо у сукоб у Украјини и да сачувамо добре везе са Русијом, да не уводимо санкције, сигурно је на корист свих грађана БиХ без обзира што у Федерацији БиХ имају другачији став јер и БиХ преко Републике Српске држи отворену за све врсте интеграција и чува је од увлачења у сукобе - изјавио је Стевандић.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 6. јуна 2022. године закључке којима Српска заузима неутралан став по питању сукоба између Русије и Украјине и изражава противљење увођењу санкција Руској Федерацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана