Стевандић: Одлука из Стразбура у Републици Срској ништа не значи

Срна
Стевандић: Одлука из Стразбура у Републици Срској ништа не значи

ПЕТРОВО - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је да одлука Европског суда за људска права у случају "Ковачевић против БиХ" у Републици Српској ништа не значи, иако је она у Сарајеву доживљена са неким великим одобравањем.

- Ми поштујемо оно што потпишемо. Ми смо потписали све анексе Дејтонског споразума и дали овлаштење Србији да потпише Дејтонски споразум. Ми се Дејтонског споразума, онога што смо потписали, држимо. Држимо се и онога што су нам отели, а ми покушавамо да вратимо - рекао је Стевандић новинарима на Озрену.

Он је нагласио да Република Српска нема шта да се држи одлука које је неко други донио и жели да их наметне.

-Показали смо то током ових годину дана борбе против наметања и интервенционизма да за нас те одлуке неће бити важеће и да ми не можемо спроводити одлуке које гарантују наш нестанак, него да ћемо спроводити одлуке које гарантују наш опстанак, а те одлуке доносимо ми сами - додао је Стевандић.

Предсједавајућа судског вијећа Европског суда за људска права у случају "Ковачевић против БиХ" Габријеле Кучко Штадлмајер из Аустрије издвојила је мишљење у пресуди, уз образложење да је основни услов за сваку представку пред тим судом да су исцрпљени сви домаћи правни лијекови, а да у овом случају нису.

Европски суд за људска права је утврдио да је дошло до повреде члана један Протокола 12 (општа забрана дискриминације) и Европске конвенције о људским правима због тога што Славен Ковачевић "није адекватно заступљен у Дому народа Парламентарне скупштине и Предсједништву БиХ".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана