Стевандић од Зовко тражи да ускрати подршку Шмиту и предложи затварање ОХР-а

Срна
Стевандић од Зовко тражи да ускрати подршку Шмиту и предложи затварање ОХР-а

БАЊАЛУКА - Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић затражио је од потпредсједника Одбора за спољне послове ЕУ Жељане Зовко да ускрати подршку Кристијану Шмиту и да предложи хитно затварање Канцеларије високог представника (ОХР) у БиХ због кршења међународног права и демократских начела.

Стевандић је у писму истакао да ниједан високи представник нема надлежности да мијења уставе ентитета, да се бави надлежностима државе и ентитета и да нема надлежност смјењивања демократски изабраних представника било ког нивоа власти.

Поводом позива Шмиту да Одбору образложи одлуке које је донио у вези са измјенама Изборног закона БиХ, Стевандић је у писму Зовковој указао да договором страних потписница Анекса 10 Дејтонског споразума високи представник може именовати резолуцијом Савјета безбједности УН.

Међутим, подсјетио је Стевандић, Шмит није изабран на тај начин и не може да се сматра високим представником у БиХ.

Стевандић је навео да се високи представници при доношењу одлука позивају на чланове два и пет Анекса 10 Дејтонског споразума, те на закључке такозваних Бонских овлашћења, а да према тим одлукама немају правну основу за наметање закона, саопштено је из Уједињене Српске.

Он је додао да је Парламентарна скупштина Савјета Европе у резолуцији из 2004. године установила да високи представник има апсолутну моћ над овлаштењима у БиХ, те да се супротно сваком демократском принципу поставља за доносиоца одлука које нису подложне ни одговорности ни оправдању доносиоца, и као такве не подлијежу жалби.

Стевандић је навео да је Венецијанска комисија у својој студији указала на кршење основног демократског права у БиХ, а то је да народ бира законодавну власт и да јој се намеће спољашњи фактор у виду високог представника који на најгрубљи начин крши демократска начела и доноси одлуке које ни редовни ни уставни судови не могу да оспоре, јер не желе да приме предмете који у питање доводе надлежности ОХР-а.

Члан Европског парламента Тинеке Стрик објавила је прошле седмице да је коалиција од 25 представника Европског парламента и парламената у Њемачкој, Холандији и Француској позвала ОХР да поништи недавну одлуку о измјени Изборног закона БиХ, а да ће Кристијан Шмит бити саслушан пред парламентарним Комитетом за спољне послове.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана