Стевандић: Очекујем усвајање извјештаја Независне међународне комисије за Сребреницу

Срна
Foto: Г.С.

БАНЈАЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић очекује да ће парламент Српске на сједници у четвртак, 18. априла, усвојити извјештај Независне међународне комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године коју је формирала Влада Српске.

”Овај извјештај са међународним експертима је најквалификованији правни акт. Никада није било никакве озбиљне комисије која је то радила, све је била политичка одлука”, рекао је Стевандић.

Он је навео да ће након што парламент Српске усвоји овај извјештај, који је раније усвојила и Влада Републике Српске, овај документ бити послат на све европске и свјетске адресе.

“Овај извјештај је изазвао разне полемике, али је важно да нико није оспорио његов меритуум - методологију, бројеве и доказе”, рекао је Стевандић.

Он је навео да је разговарао са предсједницама свих политичких партија из Републике Српске, те да очекује да ће постићи завидан ниво разумијевања и слоге у вези са усвајањем овог извјештаја у Народној скупштини Републике Српске.

Говорећи о најавама усвајања резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН, Стевандић је истакао да бар 50 одсто земаља не жели да учествује у томе јер знају да је нека “мућка”, да би исто толико земаља могло гласати за резолуцију под притиском, а исто толико држава би могло бити против.

Он је рекао да су креатори овог документа већ у некој врсти огорчења јер им је пропао план да ће то бити документ који ће подржати 99 одсто земаља.

Стевандић

је навео да је велики број земаља рекао да неће подржати резолуцију.

“Ми већ сада знамо да преко 40 земаља не прихвата клише Запада у прекрајању историје. Када знате да је једна велика Русија недавно имала само седам гласова, онда морате да знате да је ово већ побједа српског народа”, рекао је Стевандић.

Стевандић је напоменуо да се у Републици Српској ничим не негира да се у Сребреници догодио велики злочин и одговорност српских јединица и команданата који су процесуирани, док су муслиманским командантима дате визе да оду у Турску и да се крију.

Он је навео да се у пресудама Хашког трибунала наводи да је у Сребреници страдало 3.500 до 4.100 Бошњака, док је у Меморијалном центру у Сребреници написано да је их је страдало 8.100.

“ЛЈуди који су пројектовали мир у Дејтону нису га пројектовали да се поново сукобљавамо, већ да живимо у миру у толеранцији. А ово што је урадио /амбасадор БиХ при Сталној мисији УН/ Златко Лагумџија управо је супротно од тога. Наравно, опет уз помоћ тих истих земаља”, рекао је Стевандић за РТРС.

Стевандић је оцијенио да је лицемјерно причати о Сребреници док у Гази гину толики цивили.

“У Гази је погинуло 33.000 људи, од тога највећи број ђеце и жена. Шта нам то каже Да ли бијели Бошњаци, односно они који живе у Европи вриједе више од оних из Азије или Африке Овђе је ријеч о колонијалном приступу”, навео је Стевандић.

Стевандић је рекао да је Сребреница злочин локалног карактера, на територији једне општине, питајући, да ли се то може стављати у исту раван са Руандом гђе је убијено 800.000 људи, или данас у Гази, те да ли се овом резолуцијом пере и НЈемачка и да ли њених 50 милиона жртава одлази у заборав

Стевандић је рекао да ће у уторак, 16. априла, бити одржана сједница Колегијума парламента Српске о посебној сједници на чијем дневном реду би могао да се нађе приједлог изборног закона Републике Српске, приједлог закона о имунитету.

Стевандић је рекао и да ће у четвртак увече у Бањалуци бити одржан велики народни скуп, те да су у току разговори да то прихвате све политичке партије и невладине организације без обзира на владајуће и опозицију, на идеологију, на личне анимозитете.

Он је додао да српски народ држи бакљу слободе веома високо и зато смета, и зато и јесу толики притисци на предсједнике Србије и Српске, Александра Вучића и Милорада Додика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана