Стевандић: Нови закон ће сваког грађанина штитити од клевете

Срна
Стевандић: Нови закон ће сваког грађанина штитити од клевете

БАЊАУЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да ће измјене и допуне Кривичног законика Републике Српске штитити сваког грађанина од клевете, те да ће сваки закон који донесе већина посланика ступити на снагу и одраз је демократског начина гласања.

Говорећи о тврдњама представника ЕУ и САД да није демократски тај закон, у којем је клевета окарактерисана као кривично дјело, Стевандић је рекао да се не може унапријед судити да ли ће закон бити добар или не.

- Они који га критикују требало би да те критике упуте у 20 европских земаља које имају овакав или још ригорозније законе. Када земље попут Њемачке, Белгије буду мијењале своје законодавство у том правцу и то буде праћено у ЕУ, Република Српска ће о томе размишљати - рекао је Стевандић новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, ово је више била прича о томе да ли неко у Српској може да одреди да ли она има субјективитет да доноси законе него што се бранила јавна ријеч.

- То је схваћено као обрачун сто политичара и сто новинара, што је беспредметно, јер ће закон штитити сваког грађанина од клевете - навео је он.

Он је истакао да у овој земљи нису важни само политичари и новинари, већ грађани, власници предузећа, радње и које је неко оклеветао па не могу да добију посао, којима неко упропасти тендер ширењем лажи и клевете, истакавши да треба да постоји одговорност.

-Морамо почети уводити ред. Можда то у почетку не буде прихваћено, али мијењаће се и овај закон уколико то буде потребно и увијек је бољи ред од анархије - рекао је Стевандић.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је јуче Закон о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске којим се уводе кривична дјела против части и угледа - клевета, изношење личних и породичних прилика и јавно излагање порузи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана