Стевандић: Не треба дозволити увлачење БиХ у контекст рата великих

Срна
Стевандић: Не треба дозволити увлачење БиХ у контекст рата великих

САРАЈЕВО - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је да свијет данас није исти као прије 20 година и да народи у БиХ себи не смију дозволити да буду увучени у контекст рата великих.

Стевандић истиче да би у БиХ требало да се види да се свијет љуља и да не треба журити у томе на коју страну кренути.

-Мислим да ресет односа Срба и Бошњака, а посљедично и Бошњака и Хрвата у Федерацији БиХ. Треба нам међусобно уважавање и ако буде неко велико пуцање не смије се заборавити да Украјина није тако далеко као што то изгледа. Због тога се морамо забринути - каже он.

Стевандић је за БХТ1 рекао да народи у БиХ себи не смију дозволити да буду увучени у контекст рата великих.

-Онда ми мали настрадамо. Зашто у ФБиХ људи пристају да се увуку у тај контекст када нису никакав фактор као ни ми. Ми треба да будемо фактор једни другима -  поручио је Стевандић.

Он је рекао да у БиХ прижељкује мирнији период у којем ће се политичари посветити инвестицијама, запошљавању, спречавању одласка становништва те смањити ниво политичких дискусија.

-Пред нама је одговорност на релаксацији ситуације унутар БиХ и мислим да ће то у Републици Српској ићи мало лакше - рекао је Стевандић указујући да се тренутно у ФБиХ води политички рат између предсједника СДА Бакира Изетбеговића и “осморке”.

Он је навео да о томе свједоче наступи лидера СДА који говоре о томе да се неће лако помирити са губитком власти.

-Мир је свима у интересу да не направимо неки додатни куршлус у односима Републике Српске и ФБиХ -”, оцјењује Стевандић.

Стевандић сматра д аје Изетбеговић у протеклом периоду био узрок свих криза јер је стално “играо” на једина два фактора која која немају могућност да се политички усагласе а то су Уставни суд и ОХР.

Он подсјећа да све у БиХ мора имати сагласност ентитета и народа.

Према његовим ријечима Срби су у протеклих 10 година показали ниво разумијевања тешке ситуације у учинили много да релаксирају ситуацију наводећи као примјер иницијативу “Отворени Балкан”.

Говорећи о недавној посјети члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића сједишту НАТО-а, Стевандић је рекао да је то исто као када би он као предсједник Народне скупштине Републике Српске отишао у Москву и рекао да ће БиХ бити члан ОДКБ-а.

Наводећи да то њему никада не би пало напамет, Стевандић истиче да је та посјета била само искориштена Бећировићеву личну промоцију.

Стевандић се осврнуо и на обиљежавања 9. јануара, Дан Републике Српске, истићући да је ријеч о мирнодопском празнику, подсјетивши да су прије апелације Уставног суда на обиљежавање овог дана долазили и бошњачки политичари.

-Златко Лагумџија, бискупи и муфтије су долазили на обиљежавање Дана Републике Српске, куцали се шампањцем са Шаровићем, Чавићем и Додиком и није било никаквих проблем -”, навео је Стевандић.

Говорећи о искључивању Мирсада Дуратовића из Демократског фронта, Стевандић је истакао да Дуратовићев легитимитет не почива на томе ко га воли из Бањалуке или Сарајева, већ на томе како ће он грађанима вратити указано повјерење.

-Он је зато био предсједник Скупштине града Приједора и зато је потпредсједник Народне скупштине Републике Српске - закључио је Стевандић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана