Стевандић: Не може бити покренут кривични поступак против народних посланика

Срна
Стевандић: Не може бити покренут кривични поступак против народних посланика

БАЊАЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је да нико не може да противно Уставу Републике Српске покрене кривични поступак против народног посланика због давања гласа или израженог мишљења у парламенту, што и јесте посланичка дужност и обавеза.

Поводом нетачних и злонамјерних изјава у јавности које се односе на имунитет народних посланика, Стевандић је рекао да Устав Републике Српске, као највиши правни акт, прописује да народни посланици неће бити кривично или грађански одговорни за било који поступак извршен у оквиру њихових дужности у Народној скупштини.

-Пословником Народне скупштине дефинисана је обавеза посланика и у ком случају их штити имунитет - навео је Стевандић.

Он је подсјетио да је институт имунитета народних посланика нормиран чланом 73 Устава Републике Српске и Пословником Народне скупштине Републике Српске, саопштено је из Народне скупштине.

-Чланом 111 став један Пословника прецизирано је да посланици уживају имунитет од дана потврђивања мандата до дана утврђивања престанка мандата у Народној скупштини, у складу са законом, а ставом два наводи се да посланици неће бити кривично или грађански одговорни за изражено мишљење или давање гласа или за било који поступак извршен у оквиру њихових дужности у Народној скупштини - рекао је Стевандић.

Он је нагласио да у Пословнику јасно пише да се посланици могу позвати на имунитет у било које вријеме за поступке извршене у оквиру својих дужности у Народној скупштини.

Кристијан Шмит рекао је да је “одлучио да неће ступити на снагу закон којим се укида обавеза укидања одлука високог представника у Службеном гласнику Републике Српске и Закон о неспровођењу одлука Уставног суда БиХ на територији Републике Српске”.

Он је додао да ће измијенити и Кривични закон БиХ тако што ће се радње којима се, како каже, нарушава уставни поредак БиХ третирати као кривично дјело.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана