Стевандић: Најреалније да буде укинут ОХР

Срна
Стевандић: Најреалније да буде укинут ОХР

БАЊАЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске рекао је данас да би било најреалније да Канцеларија високог представника у БиХ /ОХР/ буде потпуно затворена и да се претвори у канцеларују ЕУ коју води Јохан Салтер, што би била права деескалација

Стевандић је рекао да би то водило унутрашњем дијалогу који би допринио привредном и економском напретку БиХ и европским интеграцијама.

Он сматра да Кристијан Шмит не може никога процесуирати за негирање "геноцида" јер је то замјена теза.

"У Републици Српској постоје одлуке Народне скупштине Републике Српске које су сваком становнику дозволиле да има право на своје мишљење и да због свог мишљења не може бити криминализовано. То је нешто слично као када се у САД позову на четврти и други амандман", рекао је Стевандић новинарима у Бањалуци.

Стевандић је истакао да је потпуно друга ствар позив на насиље.

"Када би Шмит имао неку снагу, требало би да санкционише људе који стално позивају на насиље. Република Српска ниједном није позивала на насиље. Акти који су донијети у парламенту Српске су суштински позив да се елиминишу стране судије из одлучивања јер је то предвиђено након Дејтонског споразума, те високи представник јер се у процесу приступања ЕУ не може са њим", рекао је Стевандић.

Шмит је рекао да ће већ данас и сутра почети радити на томе да против свих оних они који су негирали "геноцид" и настављају то радити буду предузете правне радње и да се кривично гоне, истакавши да ће са главним тужиоцем из Баварије тражити које су то најбоље радње које се могу предузети против тих особа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана