Стевандић: Најављено окупљање опозиције - провидан покушај провокације

Срна
Стевандић: Најављено окупљање опозиције - провидан покушај провокације

БАЊАЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић сматра да најављено окупљање дијела опозиције испред Народне скупштине представља провидан покушај провокације и изазивања сукоба и нереда како би Српска била ослабљена у одбрани.

"Одлучили су се на протесте испред Народне скупштине умјесто борбе против нелегалног Кристијана Шмита и одлука Уставног суда БиХ о чему диоопозиције не жели да се изјашњава", рекао је Стевандић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је додао да представници институција Српске оправдано сумњају да су потези опозиције намјерно изрежирани од страних ментора.

"Доказ за то је чињеница да опозиција никада није затражила сазивање Колегијума Народне скупштине на којем се одлучује о термину и дневном реду засједања парламента Српске", истакао је Стевандић.

Он је поновио да представници скупштинске већине не крше закључке Народне скупштине како тврде представници дијела опозиције и да је ријеч о потпуној замјени теза.

Стевандић је рекао да су представници институција Српске добили санкције зато што штите и бране Републику Српску и што су скупштинске закључке изгласали заједно са патриотским дијелом опозиције.

"Санкције смо добили што бранимо и поштујемо Републику Српску, а не зато што служимо страним факторима као што то ради дио опозиције", нагласио је Стевандић.

Он је навео да то најбоље потврђује изјава посланика ПДП-а Игора Црнатка који сматра да предсједник Републике Српске Милорад Додик треба поднијети оставку уколико буде потврђена оптужница против њега.

"Оптужница против Додика није приватна ствар, како то наводи дио опозиције, већ се односи на то што је поштовао одлуке Народне скупштине које су изгласане двотрећинском већином и већим дијелом опозиционих посланика тада присутних у скупштинској сали", рекао је Стевандић.

Он је закључио да је Додик оптужен јер се супротставио нападима на Републику Српску, поштовао одлуке Народне скупштине које је потписао и које су објављене у "Службеном гласнику Републике Српске".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана