Стевандић: Нацрт закона о имунитету штити законодавни процес

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - Доношењем закона о имнуитету Републике Српске штити се законодавни процес, те да никога не штити од евентуалних саобраћајних прекршаја, крађе, намијештања тендера, односно свега онога што је регулисано другим законима, рекао је предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.

"Овим Нартом закона народни посланици који имају бонитет за доношење закона, одлука и аката треба да остану заштићени", рекао је Стевандић новинарима у Бањалуци, гдје је у току јавне расправе о овом нацрту закона.

Стевандић је појаснио да су овим нацртом закона заштићени и они који спроводе те акте, предсједник Републике Српске који указом шаље у "Службени гласник" или директор Геодетске управе када се односи на књижење имовине или директор "Службеног гласника" који не може бити инкриминисан за оно за шта су овим актом заштићени.

Када је ријеч о евентуално могућим злоупотребама, он каже да су оне на бази претпоставки, истичући да је доношење овог закона конкретан и стваран бенефит.

Он је истакао да ниједан министар нити било која друга особа која проводи одлуке парламента Републике Српске овим законом није заштићена за евенутално саобраћајни прекршај, намијештање тендера, крађу, трговину утицајем и за све оно што је регулисано кривичним или неким другим законом.

"Овај закон се не доноси да би неко имао право на било какву злоупотребу, јер је то регулисано другим законским актима", истакао је Стевандић.

У Народној скупштини Репубике Српске у току је јавна расправа о Нацрту закона о имунитету и Нацрту закона о референдуму и грађанској иницијативи - приједлог народних посланика.

Министарство правде и Министарство управе и локалне самоуправе Републике Српске организатори су јавне расправе о ова два нацрта закона.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана