Стевандић: Могу изгласати резолуцију, али Србе не могу учинити геноцидним

Срна
Стевандић: Могу изгласати резолуцију, али Србе не могу учинити геноцидним

БАЊАЛУКА- Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да креатори и /ко/спонзори резолуције о Сребреници могу успјети у томе да се на данашњем засједању Генералне скупштине УН изгласа овај документ, али да Србе не могу учинити геноцидним.

"Све што је изгласано силом, уцјенама и подмићивањем, вратиће се", изјавио је Стевандић новинарима у Бањалуци.

Упркос свему, Стевандић вјерује да би усвојени документ Народне скупштине, Протест против кршења Општег оквирног споразума за мир у БиХ и општег међународног права који је данас стигао до двије трећине земаља у Генералној скупштини, могао да проблематизује ствари и да уопште не дође до гласања о предложеној резоцији.

"Тај документ говори о озбиљним правним недостацима и кршењу међународног права", појаснио је Стевандић.

Он је додао да има информације да су многе земље оцијениле документ Народне скупштине као сјајан правни акт који обесмишљава гласање о резолуцији јер претходно нису ријешена питања легитимитета њених предлагача и /ко/спонзора.

"Видјећемо како ће реаговати велике силе које крше међународне законе, да ли ће се на овом плану повући или ићи на прогуравање овог документа путем уцјена, подмићивања или трговине утицајем", рекао је Стевандић.

Он је додао да су неумјесне увредљиве поруке из Федерације БиХ јер "ко другоме јаму копа могао би сам у њу упасти".

Стевандић је рекао да се резолуција не односи ни на једну личност и човјека.

"Није прецизирала никакву индивидуалну одговорност. Такву одговорност су прецизирале пресуде, а резолуција увијек има колективни карактер", оцијенио је Стевандић и закључио да актуелне приче о наводном укидању Српске потпуно демаскирају намјере креатора /ко/спонзора резолуције о Сребреници.

У Њујорку је у току сједница Генералне скупштине УН о нацрту резолуције о Сребреници коју је бошњачки дио мисије БиХ при УН иницирао самостално, без одлуке Предсједништа БиХ, а чији су предлагачи Њемачка и Руанда. /крај/бој/ша/аб/видео
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана