Стевандић: Копија „Кристалне ноћи“

СРНА
Стевандић: Копија „Кристалне ноћи“

БАЊАЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић сматра да увођење америчких санкција сарадницима предсједника Републике Српске представља копију "Кристалне ноћи" и неолиберални фашизам, односно нацизам.

"Тако су пред Холокауст и Јеврејима уводили санкције. Овдје се ради о огромном апарату који се иживљава над људима који нису учинили ниједан прекршај, нити су за било шта осуђени", изјавио је Стевандић вечерас новинарима у Бањалуци.

Стевандић је рекао да су се све раније приче и подметање путем тужилаштва и судова распршиле, а остао је само судски поступак против предсједника Републике Српске Милорада Додика.

"Овдје је ријеч о утјеривању политичке воље. Људи који имају везе са 9. јануаром нису никога натјерали да дођу. Објашњење да су активно промовисали, па то им је уставна обавеза зато што се ми нисмо одрекли 9. јануара којег слави читав српски народ", истакао је Стевандић.

Он сматра да би требало да буде санкционисан и бивши амерички амбасадор који је долазио на обиљежавање 9. јануара и да и њему укину жиро-рачуне, као и Златку Лагумџији који је долазио на обиљежавање 9. јануара, пензионисаном бискупу бањалучком Фрањи Комарици и скоро свим муфтијама који су долазили на овај празник.

"Можда ће за пет година 9. јануар бити неки најбољи датум ако се промијени политика било које амбасаде. Овдје је ријеч о чистом политичком прогону који нема никакве везе са правосуђем", закључио је Стевандић.

Канцеларија за контролу имовине странаца америчког Министарства финансија увела је санкције генералном секретару и савјетнику предсједника Републике Српске Јелени Пајић Баштинац и Браниславу Окуки, те предсједавајућој Вијећа народа Српске Сребренки Голић због, како је наведено, подривања Дејтонског споразума.

Из Амбасаде САД у БиХ саопштено је да су они "допринијели настојањима појединца под блокадом и предсједника Републике Српске Милорада Додика да подрива мир и стабилност БиХ организацијом и провођењем церемоније обиљежавања Дана Републике Српске - 9. јануара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана