Стевандић: Историју нам неће писати они који су чинили злочине над Србима

Срна
Стевандић: Историју нам неће писати они који су чинили злочине над Србима

БЕОГРАД- Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да Српска и Срби неће дозволити да им историју пишу они који су чинили злочине над српским народом.

Говорећи о захтјевима бошњачких политичара да буду ухапшени сви који су учествовали у изради уџбеника историје за девети разред основне школе у Републици Српској зато што се у њима помињу имена првог предсједника Српске Радована Караџића и ратног команданта Главног штаба Војске Републике Српске Ратка Младић, Стевандић је оцијенио да је то покушај да се из ФБиХ Србима у Српској скроји историја.

"У овом рату је било злочина на свим странама. Ми нећемо штитити било ког Србина који је чинио злочине, али исто тако нећемо да спустимо главу и да другима, који су чинили грозне злочине над Србима, дозволимо да нам кроје историју, а да њихови злочинци буду заштићени", изјавио је Стевадић.

Он је оцијенио да је хајка покренута у ФБиХ и међу бошњачким политичарима доказ да свакоме свашта пада на памет када је ријеч о Србима.

"То што они говоре било би исто као када би неко рекао да Ричард Трећи треба да буде осуђен да је геноцидан, јер је покренуо крсташке ратове и побио муслимане. По њиховој логици, онда би он требало да буде избрисан и из историјских читанки. Наравно, то никоме не би пало на памет, али им пада на памет када говоре о Србима", навео је Стевандић.

Он је истакао да се историјске чињенице попут оних које говоре о томе ко је био на којој функцији не могу избрисати, додајући да је проблем у томе што Срби и Српска стално имају сукоб са људима који би брисали историјске чињенице.

Коментаришући бошњачке тезе о међународним пресудама, Стевандић је указао да су и комунистички судови пресуђивали да се не смије славити крсна слава, па је то вријеме прошло, тако да се данас и полицајци који су ишли у патроле да спроводе одлуке комунистичких судова заклињу над иконама и славе крсну славу.

"Та историјска чињеница, везана за оно што јесте и како јесте, увијек побиједи. Треба времена и треба издржати. Ми треба да покажемо једну дозу непоколобљивости и гард несаломљивости. Нема играња са историјом. Што се тиче Срба, она је дуга и велика, а они који немају своју историју најчешће би преправљали туђу", рекао је Стевандић за телевизију "Хепи".

Он је истакао да су у борби за историјску истину и правду кључни Срби, а не они који покушавају да им избришу историју и наметну своју.

"Ако ми поклекнемо и ако се одрекнемо својих жртава, онда смо ми криви, а не ови који покушавају да испоре наше страдање. Ми у име будућности своје и њихове дјеце морамо да их научимо шта је било и како је било", навео је Стевандић.

Он је нагласио да су зато потребне историјске чињенице.

"Не смијемо заборавити како су се према нама понашали и да им још дозволимо да они пишу нашу историју и креирају нам историјско памћење", рекао је Стевандић.

Он је нагласио да народ који нема историјско памћење нема ни будућност, додајући да они који у својој историји имају само припадност усташкими нацистичким формацијама хоће да скроје историју народу који се борио против нацизма, фашизма и окупатора и у тој борби доживио велико страдање.

"То што смо дозволили од 1945. до деведесетих година неке компромисе и теорије да су сви исти и да се поистовјећују четници и усташе не смије да се понови", рекао је Стевандић.

Он је упитао како четници могу бити окупатори, ако су се крили се по шуми.

"Те историјске лажи су нам већ донеле много негативног у образовању. Зато ћемо ми истрајати, јер са историјском правдом нема компромиса", поручио је Стевандић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана