Сутра двије посебне сједнице НСРС - о Уставном суду и вету Цвијановићеве

Срна
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА - Колегијум Народне скупштине Републике Српске одлучио је да ће сутра у Бањалуци бити одржане двије посебне сједнице – прва о Приједлогу Закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ, по хитном поступку, а друга на захтјев српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић, која је недавно прегласана на сједници Предсједништва.

Осма посебна сједница, која се односи на Уставни суд БиХ, почеће у 11 часова, рекао је предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић.

-Синхронизована акција ОХР-а и Уставног суда БиХ у покушају отимања имовине Српске прекинута је нашом одлуком да се не објављују одлуке ОХР-а у Службеном гласнику. Имамо право да се превентивно боримо против отимања имовине, али и неуставникх одлука које би реметиле Дејтонски споразум, а који је ентитетима дао имовину. То се сада покушава проблематизовати одлукама Уставног суда БиХ, али ми сматрамо да је природно наше право на одбрану те да оно има извориште у повељи УН и европским конвенцијама - рекао је Стевандић на конференцији за новинаре у парламенту Српске.

Он је рекао да су сазивачи осме посебне сједнице предсједник Српске Милорад Додик, Влада Српске, сви посланици и српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

-Уколико се усвоји Закон о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ, онда тај суд неће ни моћи да поништава одлуке Народне скупштине, поготово оне о имовини. Дакле, овим актом се рјешавају сви ти претходни проблеми - рекао је Стевандић и додао да би наведени акт требао да ступи на снагу други дан од усвајања.

Према његовим ријечима, девета посебна сједница, на захтјев Цвијановићеве, биће одржана по окончању осме посебне сједнице.

-Узрок те сједнице су трикови бошњачког члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића. Он је покушао да уз два документа и закона везана за признавање диплома у региону, који су неспорни за Српску, покуша да заједничко гласање организује са трећим документом који није прошао процедуру Савјета министара. И није дозволио да се гласа посебно, већ да сва три документа прођу одједном. С тим у вези подржаћемо вето Цвијановићеве - рекао је Стевандић и додао да све то говори да Српска на овај начин потврђује свој суверенитет.

Замјеник шефа Клуба СНСД у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица изјавио је да очекује јединство на двије посебне сједнице.

Он вјерује да „опозиција неће ићи у правцу тражења изговора за неподржавање, већ да размишљају о посљедицама неуставних одлука Уставног суда БиХ“.

-Ствар је јасна - штитимо се од лоших одлука Уставног суда БиХ, а претпостављамо да ће их бити и даље - рекао је Мазалица новинарима након сједнице Колегијума Народне скупштине.

Напоменуо је да Уставни суд БиХ, не само да доноси неуставне и незаконите одлуке, већ и крши правило које је само успоставио.
Када је ријеч о сједници на којој би требало да се разматра вето Цвијановићеве када је ријеч о Приједлогу закључка о усвајању Споразума о слободи кретања са личним картама на западном Балкану, Споразума о признавању стручних квалификација доктора медицине, доктора денталне медицине и архитеката у контексту Централноевропског споразума о слободној трговини и Споразума о признавању квалификација високог образовања на западном Балкану, он је истакао да је споран само први споразум, али да је бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић инсистирао да се предлажу интегрисано.

-Сматрам да је споразум који се односи на личне карте представља нешто што је искључиво у интересу самопроглашеног Косова -  оцијенио је Мазалица и подсјетио да је Народна скупштина Републике Српске недавно усвојила Резолуцију о Косову и Метохији и изразила подршку Србима у јужној покрајини.

Шеф Клуба ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Црнадак потврдио је да ће посланици ове странке учествовати на сједницама, али да не може рећи како ће се изјашњавати с обзиром на то да још нису добили скупштински материјал.

Када је ријеч о сједници о Уставном суду БиХ, Црнадак сматра да је "мало чудно што је речено да ће закон ступити на снагу одмах".

Он је изразио бојазан да поруку Народне скупштине "неће озбиљно доживјети" они којима се обраћа - странци, Федерација БиХ, али ни поједини грађани.

Жељка Цвијановић је недавно прегласана на сједници Предсједништва, па је уложила вето када је ријеч о Приједлогу закључка о усвајању Споразума о слободи кретања са личним картама на западном Балкану, Споразума о признавању стручних квалификација доктора медицине, доктора денталне медицине и архитеката у контексту Централноевропског споразума о слободној трговини и Споразума о признавању квалификација високог образовања на западном Балкану.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је раније да ће, ако Уставни суд БиХ не укине најновију одлуку, бити заказана сједница Народне скупштине на којој ће бити донесен закон о престанку важења и објављивања одлука тог суда у Српској и заштити лица која буду прогоњена због тога од органа БиХ.

Уставни суд БиХ није дао никакав одговор након захтјева из Републике Српске да до петка, 23. јуна до подне повуче спорну одлуку о брисању члана 39 Правилника тог суда, којим је предвиђено одгађање сједнице ако не присуствује најмање један судија кога је изабрала Народна скупштина Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана