Стевандић: Доказаћемо посљедице НАТО бомбардовања

СРНА
Стевандић: Доказаћемо посљедице НАТО бомбардовања

БАЊАЛУКА- Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је данас у Бањалуци да је на састанку са познатим италијанским адвокатом Анђелом Тартаљом договорено да се организује прикљупљање медицинске документације ради доказивања обољења од малигних болести код грађана Српске узрокованих НАТО бомбардовањем осиромашеним уранијумом.

"Када је ријеч о НАТО бомбардовању, то је процес који је он у Италији довео до краја и у коме је донесено више од 350 пресуда. У Србији је таквих 35 пресуда у току које воде нишки адвокат Срђан Алексић и његова канцеларија", рекао је Стевандић на конференцији за новинаре након састанка са Тартаљом којем су присуствовали потпредсједници Владе Милош Букејловић и Ален Шеранић, те адвокат Алексић.

Стевандић је рекао да је на састанку размотрен начин медицинског документовања посљедица НАТО бомбардовања и да се имају тачни подаци који би се вјештачили на страним институтима.

"Направљен је план да се медицинска документација са доказима обезбиједи преко Министарства здравља и социјалне заштите. А Министарство правде ће са адвокатима омогућити брзо покретање поступка утврђивања повреде права на живот и да се судске пресуде адресирају према кривцима за бомбардовање, било да је ријеч о НАТО или земљама његовим чланицама", прецизирао је Стевандић.

Он је рекао да Српска нема проблем са трошковима финансирања поступака, те је, такође, позвао и становнике Федерације БиХ, којима је угрожено здравље због НАТО бомбардовања, да се укључе у овај процес.

Тартаља је рекао да је на састанцима у Бањалуци показао интересовање да учествује у правосудним поступцима доказивања угрожавања живота здравља становника Српске усљед НАТО бомбардовања.

"Али и теме која се тиче предсједника /Милорада/ Додика који је незаслужено предмет бројних напада иако води демократску политику и брине о грађанима своје земље", рекао је Тартаља.

Стевандић је и 18. октобра у Риму о разговарао са Тартаљом о здравственим и еколошким посљедицама НАТО бомбардовања Републике Српске осиромашеним уранијумом.

Адвокат Срђан Алексић поднио је прошле године Вишем суду у Београду пет тужби у којима се захтијева надокнада штете од НАТО-а којег су тужили грађани обољели од канцера након што су непосредно били изложени дејству осиромашеног уранијума.

Правном тиму Алексић помаже римски адвокат Анђело Фјоре Тартаља, који је пред италијанским судовима добио више од 300 пресуда против Министарства одбране Италије, а у корист италијанских војника, такође, обољелих или преминулих од рака након што су у мисијама на Косову и Метохији, БиХ, Ираку, Сирији и Авганистану били непосредно изложени осиромашеном уранијуму.

Тартаља је пред италијанским правосуђем, путем вјештачења, анализа и друге аргументације, успио да докаже узрочно-посљедичну везу између боравка на територији бомбардованој осиромашеним уранијумом и обољевања од рака

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана