Стевандић: Додик не кочи европске процесе, већ странци

СРНА
Стевандић: Додик не кочи европске процесе, већ странци

САРАЈЕВО - Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић рекао је да предсједник Републике Српске Милорад Додик не кочи европске процесе и да договори постигнути између партнера у власти на нивоу заједничких институција у БиХ пропадају након страних и интервенција америчког амбасадора Мајкла Марфија.

"Ми се договоримо и онда се тај разговор развали", констатовао је Стевандић.

Негирајући наводе из јучерашњег саопштења Амбасаде САД у БиХ у којем је оптужен Додик да кочи европски пут, Стевандић је подсјетио да је предсједник Српске био све договорио са партнерима из Федерације БиХ /ФБиХ/, али да је потом амерички амбасадор рекао да то не важи.

"Како ће ту бити крив Милорад Додик? Ја сам коалициони партнер господина Додика и он је предсједник највеће политичке партије и под највишим притисцима које је имао доносио је прилично рационалне одлуке", истакао је Стевандић.

Он је рекао да је био на много састанака са партнерима из ФБиХ и да је навикао на то да се оно што је договорено и објављено не оствари.

Стевандић очекује да ће на наредном састанку партнери у власти на нивоу заједничких институција БиХ, који би требало да буде у Мостару, подвући црту за оно што је договорено на претходном састанку у Сарајеву и приближити се ономе што је договорено у Лакташима.

"Јер што више имамо договорених и усаглашених ствари, европски пут ће бити ближи", рекао је Стевандић за Н1.

Он је истакао да разумије да свако жели да извуче што више у разговорима, али да је интерес брзо приступање ЕУ и отварање преговора зато што је то превенција будућих сукоба у БиХ.

"То је тренутно најважније и ако треба на том путу да се прогута нека жаба, ми смо спремни да је прогутамо. Нисмо спремни да нама сервирају гутање жаба, а себи пудинг, то је немогуће. Или сви радимо, а не само Република Српска", рекао је Стевандић, који је и предсједник Народне скупштине Српске.

Стевандић је најавио да ће на састанку у Мостару поново тражити да се оно што се договори и потпише како то не би нико могао да поквари, ниједан амбасадор, странац, нити било ко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана