Стевандић: Декларација није само слово на папиру

Срна
Стевандић: Декларација није само слово на папиру

БАЊАЛУКА- Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је данас у Бањалуци да Декларација донесена на Свесрпском сабору није само слово на папиру које је усвојено на сједницама парламената Српске и Србије, већ има животни значај.

Прије почетка округлог стола посвећеног Декларацији о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, Стевандић је нагласио да је најзначајнији дио Декларације њена практична примјена, јер је то жив документ који ће бити спровођен.

-Од њеног доношења до данас завршен је дио финансирања ауто-пута од Сремске Раче до Бијељине и радови увелико напредују. Завршена је изградња Дома здравља у Станарима, коју је у потпуности финансирала Србија и који ће у понедјељак бити отворен у присуству највиших званичника Србије - рекао је Стевандић новинарима.

Он је нагласио да су организоване бројне научне конференције, док су министри из Српске и Србије већ усагласили заједничке програме.

-Ради се на усаглашавању наставних програма, као и на договарању практичних пројеката који ће запослити људе, покренути инфраструктурне и друге радове. То је најљепша димензија Декларације, која је можда једини заједнички документ у историји Републике Српске и Србије који није остао на протоколарном нивоу, већ се на њему свакодневно ради - истакао је Стевандић.

Према његовим ријечима, веома је значајно и да научна заједница прати развој овог документа, те да он задржи једну врсту интелектуалног прегалаштва.

-Овдје је ријеч о нечему што сутра треба да буде свједочанство времена у којем смо на најпаметнији могући начин, практично, научно, стручно, политички и на крају крајева братски почели да реализујемо све што је предвиђено Декларацијом - напоменуо је Стевандић.

Он је додао да је организатор округлог стола Истраживачки центар Бањалука, те да у његовом раду, између осталих, учествују еминентни професори са бројних факултета из Српске и Србије.

Народна скупштина Републике Српске је на сједници 2. јула усвојила Декларацију о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа и Закључке у вези са Декларацијом.

Декларацију је усвојила и Народна скупштина Србије.

Представници српског народа из Републике Србије и Републике Српске, као и представници Срба из региона и свијета, на Свесрпском сабору у Београду донијели су Декларацију о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана