Стевандић: Бошњаци и Хрвати су долазили на прославу Дана Републике док се странци нису умијешали

Срна
Стевандић: Бошњаци и Хрвати су долазили на прославу Дана Републике док се странци нису умијешали

БЕОГРАД- Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да су сви долазили на прославу 9. јануара у Бањалуку док се странци преко Уставног суда БиХ нису у то умијешали.

"Када су међународни фактори одлучили да се направи криза око Дана Републике, одједном је заборављено да су и Бошњаци и Хрвати долазили на прославу. Битно је да су 9. јануар и Дан Републике настали у миру, а не као 1. март који се слави као дан независности БиХ, а датум је којим се обиљежава почетак рата у БиХ", рекао је Стевандић за "Вечерње новости".

Савјетник предсједника Републике Српске Радован Ковачевић изјавио је да БиХ може да функционише само на основу једне формуле, а то је Устав који је предвидио Дејтонски споразум.

Ковачевић је истакао да је значајан дио међународне заједнице све вријеме подстицао и подржавао рушење Устава на штету српског народа и Српске, као и на штету хрватског народа, а све у интересу искључиво бошњачког народа.

"И све то са јасним циљем – централизација БиХ, односно рушење Уставом загарантованих права Републике Српске и српског народа. То је данас кључни проблем БиХ. Она може да функционише само на основу једне формуле, а то је Устав који је предвидио Дејтонски споразум и никако другачије", рекао је Ковачевић.

Професор на правном факултету у Источном Сарајеву Радомир Лукић изјавио је да је парадокс да је 9. јануар "знак дискриминације" Хрвата и Бошњака у Српској, иако тог дана Срби обиљежавају дискриминацију коју су над њима учинили Муслимани и Хрвати у ондашњој БиХ доносећи одлуку о српским виталним националним интересима без српског учешћа.

Поводом сихронизованих напада на Републику Српску поводом прославе 9. јануара, Лукић је истакао да је ријеч о лицемјерју ЕУ и америчке администрације и бацању прашине у очи.

Он је рекао да се Дан Републике обиљежава баш 9. јануара јер Срби у БиХ нису хтјели да буду мањина, поробљени и у ланцима.

Лукић је нагласио да се само треба сјетити како су се САД и тадашња европска заједница, а данашња ЕУ односиле према кршењу Устава СФРЈ од Словеније, Хрватске, хрватско-бошњачке коалиције у БиХ и на крају Македоније.

"Тад Устав СФРЈ уопште није био битан. Он је за њих био недјелотворан и мртав. За САД и европску заједницу сваки устав је мртав ако њима не одговара", рекао је Лукић, који је био најмлађи члан делегације Републике Српске у Дејтону.

Он је нагласио да је, с друге стране, Устав БиХ жив, "иако је и он по многим стварима постао мртав управо дјеловањем тих сила".

Према његовим ријечима, парадокс је да је 9. јануар "знак дискриминације" Хрвата и Бошњака у Српској, иако су тог дана баш они донијели одлуку о српским виталним националним интересима без српског учешћа, искључивши их уз помоћ европске заједнице и то је дан када су дискриминисани и од њих направљена мањина.

"Дан Републике Српске се обиљежава баш зато што Срби нису хтјели да буду мањина и што нису хтјели да буду поробљени и да буду у ланцима", рекао је он.

Лукић је поручио да се Српска мора јасно одупријети даљој ерозији уставног положаја, јер тако спречава одузимање свега националног, српског имена и презимена, историје и везе са Србима у Србији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана