Стевандић: БиХ сива зона америчке политике; Српска у међународном фокусу

Срна
Стевандић: БиХ сива зона америчке политике; Српска у међународном фокусу

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да је битно да у Републици Српској, која је данас у међународном фокусу, постоји воља народа који више не жели да буде жртва у БиХ, која је и даље сива зона америчке политике.

Стевандић је нагласио да је БиХ никад нестабилнија, те да оно што Република Српска каже ипак допире и у УН и ЕУ.

- Ми смо заокружили и политичку мисао и територију - истакао је Стевандић.

Стевандић је рекао да је Република Српска успјешна република, упркос проблемима које има, те да није усамљена у свијету, који више није униполаран, и да је ту /предсједник Републике Српске Милорад/ Додик у праву, те навео да не треба да се гледа Додиков стил дјеловања, него резултат.

Он је оцијенио да су и америчке санкције Додику - политичке, те да је америчка политика у БиХ увијек нешто агресивнија него на другим мјестима и да то што амерички амбасадор себи дозвољава у БиХ, сигурно у неким другим земљама не ради.

Стевандић је напоменуо да прекид комуникације званичика Републике Српске са амбасадама САД и Велике Британије у Сарајеву не значи и прекид односа са тим земљама.

- Није прекинута комуникација са државом, него са људима за које се сматра да су сметња доброј комуникацији између држава. Српска не жели да се неко над њом иживљава. Ми нисмо производ једне земље, него међународног консензуса. Одлучили смо да на овај начин покушамо послати поруку да желимо добре односе, а не туторство - рекао је Стевандић за ТВ Хепи.

Он је нагласио да је БиХ незавршена земља, док је Република Српска потпуно организована, те да Српска и Федерација БиХ /ФБиХ/ у БиХ функционишу као потпуно два одвојена система.

Стевандић је рекао да се зна гдје је граница између Српске и ФБиХ и да је то једина међународно верификована граница послије Другог свјетског рата.

- Често се шалим са европским дипломатама да је најбоље да уђемо у ЕУ као двије државе, овако нас усмјеравају једне на друге, беспотребно се свађамо. Српска је самоодржива, функционише, веома брзо формира органе за разлику од ФБиХ - рекао је Стевандић и подсјетио на Кипар, који је примљен у ЕУ упркос подијељености.

Он је оцијенио да ФБиХ није учинило стабилнијом то што су мјеста за Србе заузимали Бошњаци, који су се изјашњавали као Срби, исто као што БиХ није учинило стабилнијом стално притискање Републике Српске и одузимање њених надлежности.

Стевандић је истакао да се једино Срби нападају да крше Дејтон, док предсједник Републике Српске Милорад Додик само позива на враћање на Дејтон и надлежности, указујући на примјер актуелног министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза, који је осуђен за лажно свједочење, а постао популаран када је рекао да БиХ не требају респиратори него ракете, а није добио санкције.

Поводом тврдње лидера ПДП-а Бранислава Бореновића да је предсједник Републике Српске Милорад Додик подржао санкције Русији, Стевандић је истакао да је руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов то демантовао.

Стевандић је нагласио да му је током недавног боравка у Русији предсједница Савјета федерације Федералне скуштине Русије Валентина Матвијенко захвалила што представници Републике Српске никад нису дигли руку за санкције Русији и да зато БиХ није на руској листи непријатељских земаља.

- Ми нисмо људи који су показивали да воде овдје ултраруску политику, него који су због тога што су неутрални оцијењени као проруски, неутралност се сматра проруским ставом - истакао је Стевандић.

Он је рекао да Република Српска није имала амбасадора у УН, него је то био амбасадор ФБиХ, те да Српска подноси кривичне пријаве против амбасадора БиХ који дјелују без одлуке Предсједништва БиХ и гласају у УН за санкције Русији.

Стевандић је рекао да не разумије зашто нико из опозиције не "навали" на /амбасадора БиХ у УН/ Свена Алкалаја, да му кажу да није имао право.

Када је ријеч о покушајима да се заваде Срби и Хрвати, Стевандић је нагласио да подршком Хрватима Српска жели да заштити своје интересе.

- Иде се на то да буду национална мањина у БиХ. Ми се боримо за своја права, желимо да заштитимо своје интересе у будућности, да не прођемо и ми тако - рекао је Стевандић.

Он је рекао да је Република Српска највећа српска побједа у посљедњих 200 година, те оцијенио да опозиција и у Српској и у Србији подједнако не разумије неке државотворне ствари.

- Обје стране Дрине су српске. Те границе треба да банализујемо, а будућност ће учинити своје, будућност се убрзава... - рекао је Стевандић.

Стевандић је оцијенио и да је добро то што је предсједник Србије Александар Вучић ставио Србију да буде "за столом" за којим се договара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана