Стевандић: БиХ кандидатски статус требала добити када и Украјина и Молдавија

Срна
Стевандић: БиХ кандидатски статус требала добити када и Украјина и Молдавија

БАЊАЛУКА- Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић сматра да је БиХ кандатски статус у ЕУ требала да добије када су га добиле и Украјина и Молдавија.

"Стање људских права у БиХ је много боље него у Молдавији и Украјини, као и стање правне сигурности. Мислим да је то закашњело", рекао је Стевандић новинарима у Бањалуци. Украјина и Молдавија кандидатски статус добиле су 23. јуна.

Он је истакао да се нада да ће се у будућности смањити дио политичких услова у процесу приступања БиХ у ЕУ како би БиХ била што прије примљена у ту унију.

Одговарајући на питање о одлуци Суда БиХ, који је усвојио жалбу СНСД-а и укинуо посљедњу одлуку Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ о спорном листићу за гласање за делегате у Дому народа Парламентране скупштине БиХ, Стевандић је рекао да је Суд доказао да се ЦИК бавио процјењивањем, а не анализом доказа.

"Потпуно је јасно да Суд није дозволио себи да се бави процјеном нечије интуиције или намјера него је процјењивао по доказима. Докази су били несумњиви", истакао је Стевандић.

Он је рекао да је и то доказ да се ЦИК БиХ након изборног процеса бавио изазивањем криза.

"Уколико има моралне одговорности или савјести, мислим да би било најбоље да сами поднесу оставке јер су изабрани неконкурсном процедуром", рекао је Стевандић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана