Штета на пругама 200.000 КМ

Маријана Миљић Бјеловук
Штета на пругама 200.000 КМ

БАЊАЛУКА - Штета коју је невријеме недавно нанијело јавном предузећу “Жељезнице РС” процијењена је на 200.000 марака, рекао је “Гласу Српске” директор тог јавног предузећа Слађан Јовић.

Нагласио је да је комисија завршила свој посао те да ће њихов извјештај бити прослијеђен Влади Републике Српске, путем Министарства саобраћаја и веза.

- Процијењена је директна, односно материјална штета. Она износи 200.000 марака. Индиректна штета је пуно већа. Оспособили смо и пругу Добој - Шамац, али Хрватска није завршила дио посла на својој страни тако да још увијек није у функцији пруга за Шамац. Обавијестили су нас да ће у наредних пет дана завршити све у вези са санирањем пруге на својој страни, тако да би жељезнички саобраћај требало да буде успостављен идуће седмице и на тој релацији - поручио је Јовић.

Нагласио је како се нада и да ће добити неку помоћ од Владе Српске по питању покрића трошкова за санирање посљедица временских непогода на пругама у Српској.

- Надамо се да ће и Влада имати слуха и да ће, ако постоје одређена резервна средства, издвојити и дио новца како би нам помогла у санирању насталих посљедица  невремена - навео је Јовић.

Временске непогоде нанијеле су штету и на јавном предузећу “Аеродроми РС” које је такође формирало комисију за процјену штете.

Из тог предузећа почетком ове седмице навели су да ће комисија завршити процјену до краја ове седмице, али директорица тог јавног предузећа Наталија Тривић у петак није одговарала на позиве тако да нисмо успјели добити одговор да ли је комисија завршила посао и колики је износ штете од невремена.

Такође, и из тога предузећа поручили су да чим буде завршен извјештај комисије исти ће бити прослијеђен Влади Српске, у нади да ће тамо изнаћи новац и покрити дио трошкова за санирање посљедица временских непогода.

У невремену у том предузећу највише је страдала кровна конструкција на пристанишној згради, због чега су накратко прошле седмице били и обустављени летови са аеродрома у Маховљанима.

Ни министар саобраћаја и веза РС Недељко Чубриловић у петак није одговарао на наше позиве, тако да нисмо успјели добити одговор да ли ће Влада Српске издвајати новац за помоћ јавним предузећима за санирање посљедица невремена.

Стимулативне отпремнине

Влада Српске је на посљедњој сједници разматрала приједлога рјешења о давању сагласности на програм збрињавања радника “Жељезница РС” за период 2023-2024. година.

- Тим документом предвиђене су стимулативне отпремнине у наредном периоду и то за раднике који нису обухваћени техничким процесом рада. Дакле, ти радници би уз споразумни раскид уговора о раду добили и стимулативну отпремнину. Све детаље о томе знаћемо идуће седмице - рекао је Јовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана