Степинац више није тема за Ватикан

Танјуг
Степинац више није тема за Ватикан

БЕОГРАД - Проглашење кардинала Алојзија Степинца за свеца више није на дневном реду Ватикана, рекао је за “Вечерње новости” високорангирани ватикански свештеник који је добро упознат о приликама у врху Римокатоличке цркве.

-Папа Фрањo је јако забринут због догађаја у свијету и не жели да отвара још један проблем, посебно између две цркве на југоистоку Европе. За вријеме понтификата овог папе тешко да ће доћи до преокрета, Степинац ће остати највјероватније на чекању - тврди овај свештеник из Ватикана.

Папа Фрањо пуне три године није коментарисао ову тему.

-Када је у посјети Ватикану био сисачки бискуп Владо Кошић, један од ријетких преосталих конзервативних хрватских бискупа, покренуо је у кратком разговору са папом, питање Степинца, али није добио конкретан одговор -, навео је саговорник листа.

Он указује да папа Фрањо сво вријеме жели побољшање односа са Српском православном црквом и добро зна да је Степинац једна од спорних тачака.

Према ријечима овог свештеника, прошле године папа је од вјерника из Хрватске, из жупе Пресветог Тројства из Крашића, на општој аудијенцији примио Степинчев кип, али је и тада избјегао било какав коментар.

Овај извор наводи и да је папа Фрањо годинама уназад практично спроводио чистку међу хрватским бискупима, које је сматрао конзервативцима и који су имали главни циљ да “Степинац буде свети”.

Замијењени су готово сви бискупи старе гарде, међу којима је било оних који су на прошлост гледали са националистичким набојем, а Степинац им је у томе био добро дошао.

-Сада се очекује и да папа именује насљедника загребачког надбискупа, кардинала Јосипа Бозанића - навео је извор листа.
Алојзије Степинац био је загребачки надбискуп од 1937. до смрти 1960. године.

Бројне чињенице потврђују чињеницу да је Степинац активно учествовао у стварању фашистичке НДХ и да је све вријеме знао за масовне покоље над Србима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана