Статистика у Српској поново негативна: На друмовима свакога дана 30 несрећа

Анита Јанковић Речевић
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА - Да вожња домаћим друмовима носи озбиљан ризик по живот свједочи чињеница да се свакога дана протекла три мјесеца у просјеку догодило 30 несрећа, а константан раст броја удеса, тврде стручњаци, посљедица је све већег броја аутомобила који крстаре путевима, али и ниске саобраћајне културе возача.

Према подацима Завода за статистику РС, у другом кварталу ове године на путевима Српске догодило се 2.767 саобраћајних незгода што је за 10,6 одсто више у односу на исти период лани.    

У наведеним удесима повријеђено је 1.016 особа што је према рачуници статистичара за 19,5 одсто више у односу на други квартал прошле године. 

Од априла до краја јуна погинула су 24 учесника у саобраћају и иако је та бројка за скоро 42,9 одсто мања у односу на друго тромјесечје 2023. године, и један погинули је превише. 

Да на нашим путевима вреба опасност свједочи и податак да је Градишка полиција за викенд санкционисала 67 пијаних возача.

- Контролисана су укупно 1.144 учесника у саобраћају, а код девет возача је утврђено присуство алкохола у организму веће од 1,5 промила због чека су ухапшени, као и један пјешак који је такође у организму имао више од 1,5 промила - саопштено је из Полицијске управе Градишке.

Појачане контроле саобраћаја претходних дана спроведене су и на подручју Добоја, гдје је од 399 контролисаних возача из саобраћаја искључено њих 53 због вожње под дејством алкохола, док је у Приједору кажњен сваки пети возач којег је зауставила полицијска патрола. 

Овакви негативни статистички показатељи годинама су присутни у Српској и БиХ због чега стручњаци апелују да се ниво безбједности у саобраћају ургентно повећа.  

- Све је више возила, а када се томе дода ниска саобраћајна култура наших возача негативни показатељи су реалност. У посљедњих пет измјена закона о безбједности саобраћаја константо су пооштраване казнене одредбе, а стање је све горе и горе. Видимо да се казнама не постиже жељени ефекат. Потребно је градити мрежу аутопутева јер су најбезбјединији за саобраћај, али и  обилазнице око великих градова попут Бањалуке, Добоја и Бијељине - казао је члан Савјета за безбједност саобраћаја града Бањалука Миленко Јаћимовић, наводећи да би полиција требало да појача контроле, нарочито мотоциклиста. Он је додао да посебно забрињава раст броја саобраћајки које су изазвали возачи који су током вожње користили телефон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана