Сташа Кошарац: Сарајево се плаши истине о злочинима

Жељка Домазет
Сташа Кошарац: Сарајево се плаши истине о злочинима

Отварање приче о злочинима у Сарајеву и процесуирање одговорних у "случају Добровољачка" показало би да је политички и војни врх тадашње РБиХ призивао рат, да су заговарали логоре и да нису ништа учинили да се злочини не десе. Тиме би било отворено и питање карактера рата у БиХ и уплашено Сарајево настоји да од тога побјегне.

Рекао је то у интервјуу "Гласу Српске" шеф Клуба делегата српског народа у Дому народа Парламента БиХ Сташа Кошарац.

- Одлуком о обустављању истраге у "случају Добровољачка" правосуђе на нивоу БиХ је дефинитивно пало у воду. Тиме је још једанпут потврђено да дио међународне заједнице има директан утицај на рад правосуђа. То је поражавајуће и понижавајуће за право и правду - казао је Кошарац.

* ГЛAС: Како коментаришете одлуку Тужилаштва БиХ о обустављању истраге за злочине у Добровољачкој улици у Сарајеву и шта се иза ње крије?

КОШAРAЦ: Правосуђе на нивоу БиХ овом одлуком дефинитивно је пало у воду. Нико из бошњачке елите није осудио овакав однос Суда и Тужилаштва БиХ према жртвама, а то се од њих очекује. Сада имају прилику да подрже укидање ових институција и допринесу помирењу за које до сада ништа нису учинили. Док то не учине нисам сигуран да су искрени партнери за заједничку изградњу БиХ на коју сваки дан позивају. Обустављањем истраге за Добровољачку још једанпут је потврђено да дио међународне заједнице има директан утицај на рад правосуђа. То је поражавајуће и понижавајуће за право и правду. Без обзира на обустављање истраге, институције РС ће истрајати у захтјевима да ово питање буде ријешено. За нас је врло важна афирмација истине о свим догађајима и универзални, а не селективни приступ ратним злочинима. Кроз парламентарну расправу о раду Тужилаштва БиХ српски и хрватски представници изјаснили су се негативно о његовом раду, што је довољан доказ да је таква институција непотребна и да се нешто мора промијенити. У свему је важна и улога Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ, јер је ова институција механизам путем којег се остварује интерес дијела међународне заједнице.

* ГЛAС: Осим за Добровољачку из Сарајева се нису чуле ни осуде осталих злочина над Србима?

КОШAРAЦ: Сарајево је, имајући у виду дешавања у Добровољачкој улици, постојање 126 логора, хапшење неколико хиљада и ликвидацију више од 5.000 Срба, испуњено страховима. Поразно је да никада нисмо чули од бошњачке политичке, вјерске и интелектуалне елите осуду злочина над Србима, признање да су злочине чинили и Бошњаци и да треба да одговарају. Отварање приче о злочинима у Сарајеву и процесуирање одговорних за Добровољачку показало би да је политички и војни врх тадашње РБиХ призивао рат, да су заговарали логоре и да нису ништа учинили да се злочини не десе. Тиме би било отворено и питање карактера рата у БиХ и уплашено Сарајево настоји да од тога побјегне.

* ГЛAС: Представници РС најавили су да ће Парламенту БиХ предложити закон којим ће тражити укидање Суда и Тужилаштва БиХ?

КОШAРAЦ: Чињеница да легитимни представници два народа у БиХ имају негативно мишљење о Тужилаштву, Суду и ВСТС-у БиХ је неспорна. Јасно је да ће представници бошњачког народа инсистирати да се не дира у ове институције, али то није ништа друго до гурање ствари под тепих, јер игнорисање ставова легитимних представника два народа није добро за БиХ. Српска ће анализирати рад ових институција, покренути иницијативу и на основу аргумената затражити њихово укидање. О томе ће бити ријечи и у наставку структуралног дијалога о реформи правосуђа БиХ са ЕУ, а у корист РС иде и јасан став релевантних међународних институција да ове институције нису одговориле задатку.

* ГЛAС: Како се може изаћи из тренутне ситуације, заоштрене одлуком Тужилаштва БиХ?

КОШAРAЦ: Једини пут је да се сви вратимо изворним надлежностима. У протеклом периоду владао је појачан утицај међународне заједнице и њиховим интервенцијама креирани су процеси и тенденциозно је смањивана улога ентитета. У будућем периоду морају се вратити изворне дејтонске надлежности које се односе на ниво БиХ, а све остало вратити ентитетима, јер су им противуставно одузете. Када је ријеч о стварима које нису међу изворним надлежностима БиХ ентитетске владе, односно парламенти треба да потпишу споразуме да би се донијела законска рјешења. Aко се жели афирмисати напредак БиХ неопходно је ријешити стање у ФБиХ. Нисам сигуран да те спремности има и због тога сви проблеми у БиХ треба да се фактуришу ФБиХ, а не само РС као искључивом кривцу за све.

Буџет

* ГЛAС: Шта је са буџетом институција БиХ за 2011. годину?

КОШAРAЦ: Захваљујући политичким интригама и перфидностима још не знамо да ли имамо буџет и колики је он. Те ствари се морају рашчистити и буџет не смије ни марку бити већи од извршења. За његово доношење неопходно је детаљно анализирати утрошак средстава и ставити под лупу рад многих агенција и појединих министарстава који нису дали никакве резултате, а трошили су огроман новац. Институције од којих ни ентитети ни БиХ немају користи нам не требају. Треба их укинути, а средства преусмјерити на ентитете и њих јачати, јер се тамо одвија реалан живот.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана