Становници Лопара у страху због рудника литијума: Радо Савић донио петицију у Бањалуку

ГС
Foto: Независне новине

БАЊАЛУКА – Радо Савић, начелник општине Лопаре, предао је данас на протокол Народне скупштине Републике Српске петицију са потписом 3.711 грађана, којом изражавају противљење намјери да се на Мајевици отвори рудник литијума, као и Декларацију о противљењу отварања рудника литијума, бора, натријума, стонцијума, калијума и пратеће асоцијације елемената на подручју општине Лопаре.

Савић је рекао да је циљ да се ова иницијатива издејствује до краја, и супротставе се намјери отварања рудника.

"Тражимо и молимо посланике да усвоје Декларацију јер је највећи дио нашег становништва против отварања рудника, јер се доводи у опасност становништво, околина, ријеке. Проблем је што немамо познату аналогију о отварању рудника литијума, а имамо инвеститоре у воћарству и пољопривреди којима се овим доводи у питање њихов рад", казао је Савић.

Додао је да је страх код грађана велики, јер оваквих рудника нема у Европи.

"Тражимо да НСРС задужи Владу Републике Српске да се одустане од овога питања. Сад је притисак на нашој локалној заједници, али људи су овдје најбитнији", рекао је он.

На питање који су то притисци на Лопаре, Савић је рекао да они долазе од медија, а на питање зашто се одједном предомислио око Арцора и ископавања, одговорио је:

"Ја нисам никад рекао да сам безусловно за отварање рудника, нити сам гдје ишта слично потписао. На територији наше општине ово је треће ископавање, али нисмо придавали пажњу толико. Надлежно одјељење дало је еколошку дозволу, али тек када смо видјели шта се дешава у Србији, те негодовање грађана, морали смо реаговати. Ово није оправдано", навео је Савић.

Он је рекао да су га током прикупљања иницијативе звали чак и поједини представници власти уз поруке да не треба да се дозволи ископавање.

Миленко Ристић, предсједник Скупштине општине Лопаре нагласио је да је он још у новембру прошле године одбио све захтјеве за ископавање.

"Немојте понижавати народ никада. Народ неће отићи са свог огњишта, били су ратови и све, а ако се ово буде копало, повратка тамо више нема. Нека се власт само један дан постави на мјесто грађана", поручио је Ристић.

Потписивање петиције, подсјећамо, почело је 15. фебруара, када је у Лопарама одржан и протестни скуп грађана који се противе отварању рудника, а које би према плану, требало да ради швајцарска компанија "Арцоре АГ", која је у претходних неколико година вршила истраживања на том локалитету, све уз одобрење Владе РС, преносе Независне новине.

Током протестног скупа грађани су поручили да су против рударења, а нарочито против Нацрта Закона о геолошким истраживањима РС, којим се локалним заједницама у Српској одузима право да одлучују о томе да ли ће се на њиховој територији копати руда, као и против приједлога да се укине процјена утицаја на животну средину.

Тај закон је, подсјетимо, усвојен прошле године у Народној скупштини РС.

Милан Миличевић, предсједник СДС-а, поручио је током прикупљања потписа да ће извести десетине хиљада људи на улицу, ако се Влада Републике Српске и Комисија за концесије "дрзну да дају дозволе за експлоатацију литијума".

"Петиција је само један од начина институционалне борбе против ископавања, истраживања и свих других штетних састојака у било ком дијелу Српске. Други дио борбе је НС РС гдје очекујемо и тражимо да се кроз ову петицију донесе одлука о престанку истраживања, експлоатације или прераде литијума", поручио је тада Миличевић.

Огласио се и предсједник Српске

О овом питању огласио се и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Он је казао да још ништа није договорено око експлоатације литијума на подручју Лопара, те да ће одлуку о томе донијети институције Српске.

"Нисмо одлучили ништа, али ћемо сјести и позвати највеће ауторитете из те области и тражићемо разговоре са људима на том простору. Ми ћемо донијети одлуку шта год они мислили. Ако  се одлучимо и видимо да то није та прича која може да да гаранцију за очување екологије, и да није економски исплативо, нећемо ни радити. Ако буде екологија заштићена и буде економски исплативо, ми ћемо радити, а они нек излазе на улице, шта има везе. Али то није одговорно према друштву", рекао је Додик.

Министарство енергетике и рударства Републике Српске, је надлежно за издавање дозвола за истраживања и концесије, а ресорни министар Петар Ђокић недавно је казао како швајцарска компаније "Арцоре АГ" није поднијела захтјев за додјелу концесије у циљу експлоатације, и да у овом тренутку "не постоје ни формални услови да се води концесиони поступак".

Литијум вриједан 10 милијарди долара

Подсјећамо, у октобру 2023. године, из компаније "Арцоре АГ" саопштили су да су на територији општине Лопаре пронашли литијум вриједан око 10 милијарди долара, те да су то показали резултати истраживања терена.

"Све је спроведено уз стриктно поштовање законске регулативе и у складу са највишим геолошким и еколошким стандардима који важе за ову врсту истраживања, како на локалном, тако и на међународном нивоу. Лиценцу за истраживање налазишта минералних сировина добили смо 2018. године, а у периоду од 2020. до 2022. године услиједиле су три интензивне фазе истраживања. Минералошки садржај лежишта, који се истражује у посљедње четири и по године, садржи значајне количине литијум-карбоната, магнезијума, калијума и бора", наведено је тада у саопштењу из ове компаније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана