Станивуковић тужио Републику Српску

ГС
Foto: Архива

БАЊАЛУКА – Град Бањалука поднио је тужбу против Републике Српске којом тражи да се прогласи недопуштеним извршење над имовином фирме „Наш дом“ покренуто ради наплате дуга у корист Републике Српске.

Из Окружног привредног суда Бањалука потврђено је за наш портал да је Град Бањалука тужбу против Републике Српске поднио 24. октобра прошле године, пише Капитал.

„Тужилац је у тужби навео да је пред овим судом извршни поступак по приједлогу тражиоца извршења (Република Српска) против извршеника (Наш дом) ради принудне наплате дуга у износу од 42.823 марака на основу кога је овај суд 27. септембра 2022. године донио рјешење којим је одређено извршење на некретнинама у власништву извршеника које се налазе у Грчкој улици у Бањалуци ради потпуног намирења тражиоца извршења“, наводи се у одговору суда на наша питања.

Из суда наводе да је тужилац напоменуо да је поводом истих некретнина у току већи број поступака пред надлежним судовима, као и кривични поступци против одговорних лица.

Подсјећамо, Врховни суд РС осудио је половином октобра 2022. године бившег замјеника правобраниоца РС Мирка Стојчиновића на двије и по године, а његовог помоћника Борислава Јеличића на девет мјесеци затвора због злоупотребе службеног положаја и вишемилионске штете нанесене Граду Бањалука.

Оптужница је Стојичиновића теретила да је у предметима „Грађа“ и „Наш дом“ оштетио град за око 7,5 милиона КМ, а да се у случају „Пољопривредна школа“ заједно са Јеличићем, без сагласности града, одрекао тужбе и закључио судско поравнање у вези са правом располагања над некретнинама у вриједности већој од 16 милиона КМ.

„Град Бањалука у тужби против Републике Српске наводи да објект у Грчкој улици није у посједу привредног друштва „Наш дом“ и тражи да се извршење прогласи недопустивим“, каже се у одговору Окружног привредног суда на наша питања.

С друге стране, наводе из суда, тражиоци извршења у одговору на тужбу истичу да је тужбени захтјев Града потребно одбити као неоснован, те да је неуредан и неразумљив и да суд по истом не може поступати.

„У овом суду је одржано припремно рочиште у присуству пуномоћника парничних странака и том приликом је тужилац у цијелости остао код тужбе и постављеног тужбеног захтјева уз приједлог да се на рочишту за главну расправу изведу докази истакнути у тужбеном захтјеву, као и вјештачење вјештака грађевинске струке“, кажу из суда и напомињу да је суд одредио да наставак припремног рочишта буде 21. фебруар ове године.

Из Града Бањалука потврдили су за Капитал да су покренули тужбу против Републике Српске и да се у Град самостално заступа у овом парничном поступку зато што је тужио Републику Српску коју заступа Правобранилаштво РС.

„Немамо сазнања на шта се односи дуг, односно која институција РС потражује износ од преко 42.000 КМ, јер је Граду достављено само рјешење о извршењу од 27. септембра 2022. године које оспоравамо“, наводи се у одговору Одсјека за правна питања Града Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана