Станивуковић: Кочић у аманет оставио најважније вриједности

Срна
Станивуковић: Кочић у аманет оставио најважније вриједности

БАЊАЛУКА - Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић изјавио је данас у Бањалуци да је књижевник Петар Кочић био човјек слободарских мисли и дјела, патриота и родољуб и да је у аманет оставио најважније вриједности људског живљења и борбе.

"То је човјек који нас учи да је наша отаџбина једна њива која се непрестано сије и жање и да је важно да све генерације вјечно раде за своју отаџбину", рекао је Станивуковић новинарима након полагања вијенаца на споменик Петру Кочићу у Бањалуци поводом одржавања 59. "Кочићев збор".

Он је додао да је потребно радити за свој народ и како Кочић каже "за родну груду".

Након полагања вијенаца, у 12.00 часова на платоу испред Народне и универзитетске библиотеке Српске, биће отворена изложба "Стриповијетке" према причама Стефана Митрова Љубише.

Свечано отварање 59. "Кочићевог збора" и књижевне вечери планирано је у 19.00 часова у Парку Петар Кочић.

Свечана академија, у оквиру које ће бити додијељене Кочићеве награде и награде "Змијањче", биће одржана сутра у Народном позоришту Републике Српске.

Претходно је планирана да буде одржана традиционална борба бикова за награду "Јаблан" на зборишту на Мањачи.

Према програму манифестације, у недјељу, 25. августа, у Стричићима код Бањалуке планирано је да у 11.00 часова буде одржан културно-умјетнички програм "Снага јединства" код Основне школе "Петар Кочић".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана