Станивуковић: Централни споменик биће ново српско светилиште

Срна
Foto: Борислав Здриња

БАЊАЛУКА - Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић поручио је да ће централно спомен-обиљежје погинулим борцима у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату бити ново српско светилиште, симбол српског страдања, те захвалио институцијама Републике Српске за издвојена средства за његову изградњу.

Станивуковић је захвалио предсједнику Републике Српске Милораду Додику за донацију два милиона КМ за реализацији овог пројекта, као и Влади која је издвојила три милиона КМ, те свима који учествују у реализацији овог пројекта - борачким организацијама, извођачима радова и осталим сарадницима.

"Прије три и по године, када смо кренули у овај пројекат није било ничега, ни пројекта, ни пара, ни локације... Данас све то има. Између тог ничега и овог свега била је само вјера и српски завјет да се овај споменик мора завршити", истакао је Станивуковић у обраћању на церемонији у оквиру које је предвиђен обилазак локације на којој се гради централно спомен-обиљежје.

Станивуковић је рекао да ће на 62 стуба бити уклесана имена погинулих бораца Војске Српске.

"Овај споменик биће буквар крвљу натопљен из којег ће све будуће генерације моћи да уче", поручио је Станивуковић.

Он је нагалсио да је споменик светиња пред којом нико нема право да каже да нешто није могуће, јер су погинули борци испунили највећи задатак и завјет који данас српски народ има.

"Не бисмо данас били овдје поред овог споемника да није било ових људи", рекао је Станивуковић.

Локацију на којој се гради централно спомен-обиљежје погинулим борцима Одбрамбено–отаџбинског рата обишли су и предсједник предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, премијер Радован Вишковић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић, генерални конзул Србије у Бањалуци Милош Вујић, представници борачких организација и грађани.

Изградња централног централног спомен-обиљежја погинулим борцима Одбрамбено–отаџбинског рата почела је на Видовдан, 28. јуна прошле године на локацији у центру града – између Музеја савремене умјетности Републике Српске, Градске управе и Храма Христа Спаситеља.

Споменик ће имати 62 стуба који симболизују број бригада које су се бориле за Републику Српску, у средини ће бити дрво тисе, док би у подземном дијелу требало да буду музеј и спомен-соба.

Кроз Војску Републике Српске је прошло 210.000 бораца, а 23.801 њен припадник положио је живот у Одбрамбено-отаџбинском рату за одбрану Српске.

Повезане вијести:

Додик: Монумент који ће ова генерација оставити иза себе

Централно спомен-обиљежје доказ потребе за слободом и миром

Званичници Српске и града обишли мјесто гдје се гради централни споменик борцима

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана