Станишићу и Симатовићу по 15 година затвора

ГС
Станишићу и Симатовићу по 15 година затвора

ХАГ - Жалбено вијеће Механизма за међународне кривичне судове у Хагу (ММКС) изрекло је коначну пресуду некадашњим челницима Службе државне безбједности Србије Јовици Станишићу и Франку Симатовићу, по којој су Станишић и Симатовић осуђени на по 15 година затвора.

Станишић је био начелник Службе државне безбједности Министарства унутрашњих послова Србије, а Симатовић његов замјеник.

Обојица су ухапшени 13. марта 2003. године.

Станишића, који је био присутан у судници, заступали су Вејн Џордаш и Џо Холмс, док су Симатовића, који је присуствовао путем видео-везе, заступали Владимир Петровић и Михајло Бакрач.

Данашњем саслушању и изрицању пресуде предсједавала је судија Грасиела Гати Сантана, која је прочитала сажетак судског и жалбеног поступка, укључујући жалбе Станишића и Симатовића, те ранији коментар Жалбеног вијећа на жалбе.

Станишић и Симатовић осуђени су за учешће у удруженом злочиначком подухвату, које је довело до злочина у Бијељини, Зворнику, (тада Босанском) Шамцу, Добоју, Санском Мосту и Трнову.

Како је саопштио Механизам, Жалбено вијеће је одбацило жалбе Станишића и Симатовића на њихове осуде за помагање и подржавање убиства као кршења закона и обичаја ратовања, као и за убиство, депортацију, нехумана дјела (прислино премјештање) и прогон као злочине против човјечности почињене у вези са, те након заузимања Шамца у априлу 1992. године.

-Кривична одговорност Станишића и Симатовића била је заснована на констатацијама да су организовали обуку, а затим и ангажовале српске снаге које су учествовале у заузимању и злочинима. Жалбено вијеће је, такође, одбацило жалбе Станишића и Симатовића на изречене казне од по 12 година затвора - наводи се у пресуди Механизма.

У саопштењу се наводи и да је Жалбено вијеће дјелимично усвојило жалбу тужилаштва тиме што је констатовало да је Претресно вијеће погријешило када Станишића и Симатовића није осудило по модалитету одговорности за удружени злочиначки подухват.

-Претресно веће је закључило да је постојао удружени злочиначки подухват и да му је заједнички злочиначки циљ био присилно и трајно уклањање већине несрба из великих дијелова Хрватске БиХ путем почињења убиства, депортације, нехуманих дела (присилно премјештање) и прогона, како се терети у оптужници. Претресно вијеће је такође констатовало да су Станишић и Симатовић допринијели заједничком злочиначком циљу у вези са злочинима у (Босанском) Шамцу, али их је ослободило одговорности за удружени злочиначки подухват на основу тога да није доказано да је неко од њих двојице посједовао заједничку намеру да се оствари заједнички злочиначки циљ - напомиње Механизам.

Како се додаје, Жалбено вијеће је утврдило да је Претресно веијће погрешило у оцјени других доприноса Станишића и Симатовића заједничком злочиначком циљу.

-Жалбено вијеће је такође констатовало да су они имали заједничку намјеру да остваре заједнички злочиначки циљ. Сходно томе, Жалбено вијеће је утврдило да су Станишић и Симатовић одговорни као припадници удруженог злочиначког подухвата за злочине које су разне српске снаге починиле 1992. у БиХ, у Бијељини, Зворнику, (Босанском) Шамцу, Добоју и Санском Мосту, и за злочине почињене 1995. у Трнову и Санском Мосту. Такође су проглашени одговорним за убиство почињено у Даљској Планини у Хрватској у јуну 1992. Жалбено вијеће је повећало казне изречене Станишићу и Симатовићу на 15 година затвора. Жалбено вијеће је одбацило преостали дио жалбе тужилаштва - наводи Механизам.

Предсједавајући судија Грацијела Гати Сантана је констатовала да изрицање пресуде представља кључну тачку у мандату Механизма да настави да врши стварну, временску и персоналну надлежност Међународног кривичног суда за бившу Југославију који је затворен 2017. године.

Тимови одбране Станишића и Симатовића затражили су дан раније ослобађајућу пресуду за двојицу бивших званичника и изнијели аргументацију у оквиру жалбе.

Ово је био  најдужи судски процес у историји овог суда. Трајао је пуне двије деценије.

Овај случај представља посљедњи предмет МКСЈ-а за ратне злочине.

Првостепеном пресудом у јуну 2021. године Станишић и Симатовић су осуђени на казне затвора од по 12 година.

Случај је покренут пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију (МКСЈ), а Жалбено вијеће МКСЈ-а наложило је потпуно ново суђење.

Предмет је настављен у надлежности Механизма који је изрекао првостепене пресуде 6. августа 2021. године.

Симатовић и Станишић су проглашени кривим по свих пет тачака оптужнице као помагачи, али не и као учесници Удруженог злочиначког подухвата (УЗП).

Суд је у јуну 2021. године изрекао другу првостепену пресуду, која им је изречена након поновљеног суђења, јер је прва, којом су били ослобођени од свих оптужби, укинута по жалби тужиоца 2015. године.

Осуђени су јер су, према ставу првостепеног судског вијећа, знали да су учесници у Удруженом злочиначком подухвату, дијелили намјеру да се са великих подручја у Хрватској и Босни и Херцеговини извршењем кривичних дјела из оптужнице присилно и трајно уклони већина несрпског становништва.

Поновљено суђење пред Механизмом завршено је 30. јуна 2021, након чега је донијета писмена првостепена пресуда 6. августа исте године, а расправа по жалбама 24. и 25. јануара 2023. означила је крај преджалбене фазе овог предмета, који је почео у септембру 2021.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана