Шта земље западног Балкана могу очекивати од Лиз Трас: Игра по америчким нотама

Вељко Зељковић
Шта земље западног Балкана могу очекивати од Лиз Трас: Игра по америчким нотама

БАЊАЛУКА - У фокусу нове премијерке Велике Британије Лиз Трас, када је у питању западни Балкан, биће тежња да БиХ и Србију увуче у НАТО и неће се либити да користи разне врсте уцјена и притисака на руководства у Београду и Бањалуци да то и оствари.

Каже ово за “Глас Српске” професор геополитике Срђан Перишић коментаришући одлазак Бориса Џонсона и долазак на његово мјесто лидерке Конзервативне партије и досадашње министарке иностраних послова коју су многи медији прогласили новом “челичном дамом”, насљедницом Маргарет Тачер. 

Према ријечима Перишића, Трасова припада тврдом и екстремном крилу Конзервативне партије, поготово када је у питању спољна политика. Тај екстреман став, како каже, она је нарочито почела испољавати по свом доласку на мјесто министра спољних послова.

- Не треба заборавити да је она недавно истакла како је спремна да покрене и нуклеарни рат ако постане премијерка. Сада када је дошла на то место, верујем да ће само заоштрити већ ионако напете односе са Русијом, те да ће и нова британска влада наставити са даљим финансирањем рата у Украјини и слањем плаћеника. Што се тиче западног Балкана, баш као и у случају украјинског сукоба, спољна политика ће бити усклађена са америчким геополитичким интересима. Значи, Британија ће наставити да се меша у унутрашње ствари БиХ, а како то изгледа у пракси, могли смо видети из времена Педија Ешдауна. Ту и такву политику данас оличава и Лиз Трас - сматра Перишић.

Трасова је, иначе, била један од најгласнијих британских политичара који су се залагали за увођење санкција српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику и другим званичницима из Српске, што је и учињено средином априла, када је управо она нагласила како Додик и предсједница Српске Жељка Цвијановић, наводно, подривају стечени мир у БиХ.

Политиколог Војислав Савић сматра да је врло претенциозно називати је “челичном дамом” будући да се ради о “поткапацитираној” особи за тако озбиљан и одговоран посао.

Наводи и како Европи, односно Европској унији, све више недостаје аутентичних лидера који заступају интересе свог народа, а у кабинете се постепено усељавају бирократе којима недостаје ширине у видицима и вођењу националних политика и који се искључиво ослањају на Вашингтон и НАТО. 

- У фебруару Лиз Трас је посјетила Москву, гдје је имала сусрет са Сергејем Лавровом, а све то је изгледало као да је ђак првак дошао на преслишавање код професора универзитета. Не морам ни напомињати да је у тој причи професор Лавров, а Лиз Трас, нажалост, још један у плејади медиокритета од чијих ће одлука зависити сви наши животи на овај или онај начин. Тужно је гледати ову декаденцију европског политичког живота. Она се ни по чему не разликује од других евробирократа и немам апсолутно никаква очекивања да ће се десити било каква промјена у досадашњем односу према земљама нашег региона - поручио је Савић.

Ширење утицаја

Лиз Трас је трећа премијерка Велике Британије у историји, након Маргарет Тачер и Терезе Меј. Након дуготрајне политичке борбе за премијера Велике Британије, она је постала насљедница Бориса Џонсона који је свргнут након што је због низа скандала изгубио подршку странке. Трасова је у Великој Британији, али и у остатку свијета, постала позната по ставовима који осликавају тежњу ове земље за ширењем утицаја како у Европи, тако и на подручју Индо-Пацифика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана